• Velserbroek - Een protret van Janneke van der Pol

    Michel van Bergen

Bedelpost

Het geluid van mijn brievenbus lokt mij naar de voordeur. Wat brengt de PostNL of Sandd deze keer? Op de mat ligt naast de vertrouwde VPRO-gids een envelop met ongevraagd drukwerk. Een licht geïrriteerd gevoel bekruipt mij. Misschien behoort u ook tot de gelukkige ontvangers van dergelijke post? Ik ben vast niet de enige die geregeld een serie kaarten krijgt toegestuurd begeleid met een acceptgiro.

Onmiddellijk voor het blok gezet en in een hoek gedreven, bekijk ik de ongevraagde afbeeldingen. Een stemmetje in mij sommeert me dringend: “betaal!” De opbrengst is immers voor een goed doel. Dat ik de kaarten niet mooi vind, zelfs een beetje kitscherig, doet mij aarzelen. Besluiteloos stop ik ze voorlopig terug en loop de woonkamer binnen.

Met de lezenswaardige gids op de bank pieker ik over de bedelbrief waarin de afzender mij om steunt vraagt. Als ik besef dat ik zélf wil bepalen welke organisatie ik steun, verdwijnt de hele inhoud in mijn papierbak, waarna ik deze meteen op weg naar winkelcentrum Velserbroek in de papiercontainer dump. Opgeruimd staat netjes!

Janneke van de Pol