• Velserbroek - Een protret van Janneke van der Pol

    Michel van Bergen

Duur tandsteen

Ik ben een fervent fietser. Niet alleen binnen mijn woonplaats Velserbroek, ook daar buiten. Vis halen in IJmuiden? Op mijn e-bike ga ik er heen. Naar de Filmschuur? Ik zoef over het geweldige fietspad langs het Spaarne richting de binnenstad van Haarlem. Voor het halfjaarlijkse bezoekje aan mijn tandarts pak ik eveneens mijn tweewieler uit de schuur om na veertig minuten in Haarlem zuidwest af te stappen.

Op donderdag 7 maart rond half acht 's morgens handelde ik anders. Een steenkoude zuidwesten wind joeg hemelvocht door de straat en ik besloot mijn rijwiel en regenpak te verruilen voor de auto. Op de Randweg sloeg de schrik mij om het hart: file! "Zo kom ik te laat bij de tandarts," dacht ik nog. Na drie kruispunten was er weer ruimte en zo belandde ik precies op tijd bij de gebitsgeneesheer. Na het verwijderen van tandsteen kon ik goedgekeurd de straat weer op.

Twaalf dagen later valt er een envelop op de mat. Acht kilometer te snel gereden bij het oversteken van de vierde kruising op de Randweg: 64 euro boete. Mijn mond valt open. Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?

Janneke van de Pol