• Odayin Pianotrio

    P.R

Odayin Pianotrio

01-01-2018, 15:31 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 14 januari 2018, 15:00 tot 16:30

Locatie:

Kerkweg 29, Santpoort
't Mosterdzaadje
Santpoort

Op zondag 14 januari om 15.00 uur maken we kennis met het jonge Odayin Trio. Een pianotrio dat inmiddels de studie aan het conservatorium in Zwolle afrondde en al een paar keer in de prijzen viel. Het trio bestaat uit Hrayr Ter-Sargsyan (viool), Noam Staal (cello) en Hanke Scheffer (piano). Op het programma staan Mozart, Smetena en Martin .

In de zomer van 1788 schreef Mozart het Piano trio in C groot. In die tijd zat het leven hem niet mee. Door de oorlog werd er minder geld uitgegeven aan kunsten en maakte Mozart hoge schulden. Hij moest verhuizen uit het centrum. Zijn vrouw was ziek en zijn vierde kind stierf. Van dat alles is niet veel terug te horen in dit pianotrio dat een opgewekt en vrolijk stuk is.

Net als Mozart was Smetana ongeveer dertig jaar toen hij zijn piano trio schreef. Ook hij verloor zijn dochter voor het schrijven van deze compositie. In tegenstelling tot Mozart is het verdriet en de rouw duidelijk te horen in dit werk. Beïnvloed door Oost-Europese volksmuziek met zijn tomeloze passie en rijke thematische variaties en geschreven in een pianostijl die meer lijkt op Liszt dan Chopin, is het pianotrio van Smetana een mijlpaal van de Romantiek.

Frank Martin legt in zijn werk de nadruk op ritmiek. In zijn pianotrio doen de melodieën die voornamelijk in de viool en cello zijn geschreven sterk denken aan Ierland. De Ierse volksmuziek komt duidelijk naar voren in de verschillende ritmes en maatsoorten die tegelijkertijd gebruikt