• Byzantijns Koor Perezwon

    Chris Jobse

Gratis meezingen met Perezwon

22-12-2017, 13:20 | Lezersnieuws | Chris Jobse

Perezwon (перезвон) betekent 'klokgelui'. Klokken zijn onlosmakelijk verbonden met de Oosters-orthodoxe liturgie. Het gemengd koor Perezwon is opgericht in februari 2016 en legt zich toe op deze specifieke koormuziek. Daarnaast worden Russische en Oekraïense volksliederen gezongen in de diverse landstalen. De zangers van Perezwon komen uit verschillende delen van Noord Holland. Heemskerk, Uitgeest, Castricum, IJmuiden en de Zaanstreek.

Perezwon staat onder muzikale leiding van Chris Jobse. Al sinds 1980 is hij actief als dirigent van meerdere koren en orkesten in Nederland en daarbuiten. Hij heeft in zijn dirigenten carrière inmiddels een grote ervaring opgebouwd in de Orthodoxe kerk muziek. Sinds 2003 is hij als gastdirigent verbonden aan het Tavria strijkorkest en het Krim Kamer Koor uit Simferopol (Oekraïne). Chris is initiatiefnemer van het Byzantijnse Koor Perezwon.

De Byzantijnse muziek omvat de sacrale gezangen van de christelijke kerken die, sinds de vroege geschiedenis, de Oosters-orthodoxe traditie volgen. In de 11e eeuw (1054) vond het grote schisma plaats tussen het oostelijke en het westelijke deel van de christenheid van het vroegere Romeinse Rijk. Dit leidde tot de scheiding tussen de orthodoxe of Byzantijnse patriarchaten en de rooms-katholieke of Latijnse kerk. De vorm van de muziek bleef in de Byzantijnse kerken nagenoeg hetzelfde, in tegenstelling tot de meer Westers georiënteerde Katholieke Kerk. Wat velen ook nu nog aanspreekt zijn de ingetogen meerstemmige gezangen die onderdeel uitmaken van de Orthodoxe kerkelijke liturgie tijdens de eredienst.

De koormuziek in de Orthodoxe kerken wordt zonder instrumentale begeleiding gezongen. Sinds de oudheid geldt dat de zang aan de mens geleerd is door de engelen om God te prijzen. In deze Hemelse muziek past geen instrumentale begeleiding, dus wordt er uitsluitend a-capella gezongen. Uitgaande van deze leer bestond er weinig behoefte aan vernieuwen of arrangeren. Want hoe kon het Goddelijke nog verbeterd worden?

Vanaf 8 januari repeteert het Byzantijns koor PEREZWON elke maandagavond in het nieuwe cultuurhuis in het gemeentehuis van Heemskerk. Daarom willen we iedereen uitnodigen om de maand januari gratis met ons mee te zingen. Op deze manier kunt u een goede indruk krijgen van de sfeer en de repetitiemethode. Heeft u interesse, meldt u zich dan aan via info@perezwon.nl zodat wij u van de muziek kunnen voorzien.