Het wordt géén yuppendorp

23-10-2017, 15:22 | Lezersnieuws | Marcel Akerboom

Grootse plannen in IJmuiden. Onder de werktitel Kustplaats IJmuiden wordt het gebied rond de zeejachthaven Marina Seaport op de schop genomen. Hoe, wanneer en op welke manier wordt nog onderzocht, maar de ambitie is hoog.

Het moet er mooier worden. Het openbaar gebied wordt aangepakt, er is ruimte ingepland voor horeca en winkels en er komt een nieuw strandplein, waar nu nog de strandopgang is. Het hotel en de woningen aan de boulevard Zuid blijven, maar het havenkantoor en de botenloods gaan een andere plek krijgen. Ook wordt gedacht aan duurzame woningbouw op een gedeelte van het immense parkeerterrein van het Kennemerstrand.

Ontwikkelaar Kondor Wessels is een samenwerkingsverband aangegaan met de gemeente Velsen, erfpachter Kennemerstrand NV, en Seaport IJmuiden Onroerend Goed BV. Die combinatie heeft het voornemen om het gebied rond de Kennemerboulevard van een nieuw elan te voorzien.

Ingenieur Marijn Spoelstra van projectontwikkelaar Kondor Wessels heeft er zin in. ,,De gemeente Velsen is al 25 jaar bezig met het gebied, maar het is nog niet goed genoeg ontwikkeld. We hebben twee jaar hard gewerkt aan een stedenbouwkundig plan, waar veel onderzoek voor nodig was. Nu wordt het tijd voor definitieve plannen.''

Zo'n megaproject doe je niet even zo maar. Bij het plannenmaken is echt aan alles gedacht. ,,We willen duurzaam bouwen, we moeten rekening houden met de wensen van de huidige bewoners, we hebben te maken met financiën. Er is natuur én industrie, allebei belangrijk, we denken na over de eventuele gevolgen van de stijging van de zeespiegel, maar vooral: Het moet goed en mooi worden'', zegt Spoelstra.

Als het ontwikkelplan eenmaal is vastgesteld komt er een definitief stedenbouwkundig plan. Daar neemt de gemeenteraad een besluit over. Als alle procedures zorgvuldig zijn afgewikkeld zou de eerste paal medio 2020 de grond in kunnen. En dan duurt het nog jaren voor het project af is.

Kondor Wessels schat de kosten van het totale project op honderden miljoenen euro's. Het bedrijf wil zo'n 750 woningen bouwen en er moet gebouwd worden voor andere functies. Een gedeelte van de huidige jachthaven moet gedempt worden. Er moet kortom een heel nieuw dorp komen. Voor Kondor Wessels wordt het een showcase-project, waarin de projectontwikkelaar laat zien hoe stedenbouw in de 21e eeuw gedaan moet worden. ,,Maar'', benadrukt Marijn Spoelstra, ,,het wordt geen yuppendorp voor rijke Amsterdammers. Kustplaats IJmuiden moet er zijn voor iedereen.''