• Havenkat in schuilhok

  Lenneke Baars, St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden
 • Steeds vaker gebitsproblemen bij zwerfkatten

  Marya Dekker, St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden
 • Gevangen zwerfkat wordt gecastreerd om kittenleed te voorkomen

  Marya Dekker, st. Zwerfkatten havengebied IJmuiden
 • Heel blije kansloze katten vinden thuis in opvang bij st. Zwerfkatten IJmuiden

  Lenneke Baars, St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden
 • Zieke zwerfkat krijgt medische hulp in de opvang

  Marya Dekker, St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden

KERSTACTIE VOOR GEZONDE ZWERFKATTEN(OPVANG)

19-12-2017, 16:30 | Lezersnieuws | St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden

Al meer dan 15 jaar verzorgt St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden dagelijks 150 onplaatsbare katten. Een deel leeft in de IJmuidense haven. Daar doen vrijwilligers de voerronde, waardoor gewonde zwervers en vermiste katten gevangen kunnen worden. Door consequent castratiebeleid is er van natuurlijke uitbreiding nauwelijks sprake en de groep wordt langzaamaan kleiner.

Toch zit de opvang van de stichting vol. Met gewonde zwerfkatten, zoals de poes met een gapende wond waar ooit een oor heeft gezeten. Maar ook 'uitgeprocedeerde' asielkatten vinden hier een thuis. "Door het werken met verwilderde zwerfkatten zijn we gespecialiseerd in de verzorging van katten die niemand wil. Omdat ze onzindelijk zijn, of agressief. Wij zijn hun àllerlaatste kans. Als wij nee zeggen betekent dat de dood van het dier. We proberen altijd dat extra plaatsje te creëren, maar onze opvangcapaciteiten en middelen zijn beperkt. Dat moet veranderen."

"Ook om bij noodsituaties te kunnen ingrijpen. Vaak weet je dat dit alleen maar geld kóst. Veel organisaties haken dan af. Daarom hebben wij een groep verwilderde stalkatten gevangen waar niemand naar om keek. We hebben hen laten castreren en de kittens zijn herplaatst bij echte baasjes. Daarmee is heel veel leed voorkomen."

Om de katten(opvang) gezond te houden moeten er meer inkomsten komen. Iedere dag zijn er 10 kilo brokjes nodig en 30 blikken vlees. De dierenartskosten liegen er ook niet om. "Iedere nieuwe kat kost 150 euro aan castratie, vaccineren, chippen en parasietvrij krijgen. Vaak zijn ze ziek door de extreme omstandigheden waarin ze hebben geleefd en hebben ze gebitsproblemen."

"De katten zijn dikwijls getraumatiseerd en hebben een omgeving nodig waar ze zich veilig voelen. Onze opvang probeert de omstandigheden zo optimaal mogelijk te creëren maar er is hard onderhoud nodig. We hopen het vochtprobleem goed aan te kunnen pakken want de regen en kou zorgen voor problemen. Vooral bij zwakkere bewoners. Ook de havenkatten worden ouder en vragen meer zorg. Met de feestdagen willen we hen verwennen en enkele schuilhokken moeten opgeknapt worden."

De kattenstichting is afhankelijk van giften en vraagt dringend om hulp. Zij krijgen steun van een sponsor die tot 15 januari iedere gift met 50% verhoogd. Dus als u 50 euro overmaakt, komt daar 25 euro bovenop! Helpt u mee? NL85INGB0004761772 tnv St. zwerfkatten havengebied IJmuiden, ovv Kerstactie. Meer informatie op www.zwerfkattenijmuiden.nl of via 06 2050 4875