• Anton van Leeuwen. ¨Ik wil laten zien dat je leven niet ophoudt bij een slechte diagnose.¨

    Janna Kamphof

Anton in 'de reis van je leven'

Velserbroeker wil document achterlaten voor familie

VELSERBROEK Begin vorig jaar denkt Anton van Leeuwen voor een longontsteking naar het ziekenhuis te gaan, maar daar blijkt dat hij uitgezaaide longkanker heeft.

Janna Kamphof

Dat nieuws komt voor hem en zijn familie als donderslag bij heldere hemel. Anton komt in een behandeltraject terecht. In die tijd verdiept hij zich in kanker, schrijft een persoonlijke blog en wordt lid van de patiëntenadviesraad van Longkanker Nederland. Als hij op de site van deze organisatie ziet dat RTL4 deelnemers zoekt voor het programma 'De reis van je leven', stuurt Anton een mailtje. Hij vertelt niemand dat hij zich heeft opgegeven.

JORDANIË Half januari van dit jaar krijgt hij een telefoontje van RTL: "Je mag mee op reis. Google eens op Jordanië en laat ons weten wat je ervan denkt." Een maand later zit hij met drie goede vrienden in het vliegtuig naar de Jordanese hoofdstad Amman. "We hebben een prachtige reis gemaakt en ik vond het bijzonder om dit mee te maken," vertelt Anton, "De reis was tot in de puntjes verzorgd. Ik hoefde me nergens druk over te maken. Door de tumor in mijn hersenen gaat plannen soms lastig, dus het was fijn dat het team alles goed had geregeld."

BIJZONDERE ERVARINGEN De groep heeft gezwommen in de Dode Zee, gegolfd in de woestijn en overnacht in een bedoeïnentent in Wadi Rum. "Ik heb ook altijd al een keer willen duiken, maar ik ben er domweg nooit aan toegekomen. Door de longkanker kan dat nu niet meer, maar bij RTL hadden ze daar een mooie oplossing voor: eerst gingen we snorkelen en daarna met een glazen duikboot de Rode Zee in," vertelt Anton met een grote glimlach op zijn gezicht. Hij bladert door een boek met foto's van de reis en vertelt over de ene na de andere bijzondere ervaring.

ONGEDWONGEN Anton vertelt dat de sfeer op reis heel ongedwongen was, ook al werd de groep bijna constant gefilmd: "Natuurlijk weet je dat straks een miljoen mensen dit gaan zien, maar we hebben geen toneelstukje opgevoerd. We hebben veel lol gehad en dat zie je ook terug in de aflevering." Moeilijke momenten waren er ook. Anton noemt het een programma met een lach en een traan: "Bij het wereldwonder Petra hebben we 'het gesprek' gevoerd, over als ik er niet meer ben. Dat was emotioneel, maar ook leerzaam. Dat zijn toch dingen waar je thuis liever niet over begint."

DOORZETTER Lachend zegt Anton vervolgens dat hij natuurlijk liever had meegedaan aan Expeditie Robinson "want daar hoef je niet ziek voor te zijn", maar hij is enorm blij dat hij deze kans heeft gehad. Over de reden om zich voor dit programma op te geven zegt hij: "Ik wil laten zien dat je leven niet ophoudt bij een slechte diagnose. Ik wil genieten van elke dag en daar was deze reis een onderdeel van." Anton is een doorzetter. Dat bleek ook wel tijdens de overnachting in de woestijn. "Johnny de Mol zag dat ik moe was en stelde voor het slapengaan te filmen en dan naar een hotel rijden. Ik heb toen gezegd dat hij zelf fijn naar een hotel kon rijden, maar dat ik toch echt in die tent in de woestijn wilde slapen."

15 MEI Anton heeft de aflevering samen met zijn vrouw al gekeken. "Direct erna heb ik Johnny de Mol en het productieteam gebeld om te zeggen hoe blij ik met het eindresultaat was. Ik wilde graag een document voor mijn familie achterlaten en zelf had ik het niet mooier kunnen maken," zegt Anton. Op 15 mei is de aflevering met Anton van Leeuwen te zien op RTL4.