• Santpoort-Noord - Foto voetbalspeler Mateo Caussi

    Michel van Bergen

Argentijn voelt zich thuis in Santpoort

SANTPOORT-ZUID Een Argentijnse uitwisselingsscholier (17) kwam voor een schooljaar naar Nederland toe en vond onderdak bij een gastgezin in Santpoort-Noord. Door bemiddeling van een selectiespeler van Terrasvogels voetbal sloot Mateo Caussi zich aan bij zijn club en maakt al twee maanden deel uit van het onder 19 team. Zijn kwaliteiten vielen blijkbaar op want trainer Simon de Weers ( 'Hij is goed te coachen, Mateo blijft gaan en heeft een prima instelling') gunde hem een week terug tien speelminuten in het eerste team. ,,Ik had gehoopt op speeltijd, die kreeg ik en dan ook nog eens winnen. Prachtig toch?'', glundert de vwo-5 student.

Hans Akkerman

Waarom Nederland? Mateo: ,,Ik heb bewust voor Nederland gekozen omdat een ieder hier goed Engels spreekt. Die taal spreek ik ook redelijk, vandaar. Op school volg ik alle lessen en vooral Engels, Wiskunde, Biologie en Nederlands. In Santa Fe zal ik examen moeten doen. Wat ik wil gaan studeren? Daar ben ik nog niet helemaal uit,'' stelt de tiener nuchter vast.

Bij Terrasvogels zijn ze in ieder geval blij met hem. ,,Een leuke jongen met een goede basistechniek en loopvermogen die goed in de groep past,'' oordeelt zijn trainer Jassin El Bakkali.

SANTA FE Hoe denkt Mateo eigenlijk over het niveau van zijn team en het spelen op gras en kunstgras? ,,Ik speel in Santa Fe op een iets hoger niveau. Ik heb liever gras dan kunstgras maar heb in de twee maanden al gemerkt dat de kwaliteit van de velden een stuk beter is dan bij ons. Je merkt eigenlijk aan alles dat dit land een stuk verder is op vele gebieden. Interessant en leuk om de verschillen te zien en te ondergaan,'' oordeelt hij met een zeker voor zijn leeftijd volwassen visie. Van heimwee heeft Mateo geen last. ,,Door hier te gaan voetballen heb ik al zoveel leuke, vriendelijke mensen ontmoet. Mijn teamgenoten zijn prima jongens en hebben ervoor gezorgd dat ik mij hier uitstekend thuis voel. Een heerlijke veilige omgeving om te wonen, te sporten en studeren."