• The Play that goes wrong. Foto: Raymond van Olphen

    Raymond van Olphen

Bas Hoeflaak schittert in hilarisch toneelstuk

SANTPOORT 'The play that goes wrong' is een Engels toneelstuk, geschreven en bedacht door een stel Londense studenten, waarin alles wat maar mis kán gaan ook mis gaat. Het was een groot succes in Engeland en inmiddels zijn er op het vasteland ook een aantal versies van gemaakt. Owen Schumacher (bekend van Koefnoen) is verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling. Eén van de acteurs in 'The play' is Bas Hoeflaak. Geboren in Haarlem, opgegroeid in Santpoort-Zuid.

Het stuk gaat over een winkeliersvereniging die een moordmysterie uit de jaren twintig op de planken willen brengen. Dat lukt niet helemaal.

De show, in de stijl van Fawlty Towers, eindigt in totale verwarring. En dat is wel zo leuk voor de toeschouwers. Schumacher heeft er een hilarisch toneelstuk van weten te maken, dat op 12 december in de Stadsschouwburg Velsen gespeeld wordt.

BEKEND LIJK Eén van de acteurs in 'The play' is Bas Hoeflaak. Geboren in Haarlem, opgegroeid in Santpoort-Zuid. Hoeflaak kunt u kennen van het cabaretduo Droog Brood. Maar ook op televisie is hij regelmatig te zien. Hij heeft gespeeld in Toren C, Het Klokhuis, Roos en haar mannen en is zelfs een keer het lijk geweest in een Baantjer-aflevering. Kinderen herkennen hem tegenwoordig op straat nadat hij Studio Snugger heeft gepresenteerd. 'Thomas van Luyn had andere werkzaamheden, toen mocht ik het van hem overnemen. Erg leuk. Nu ben ik zijn vaste vervanger.'

SLUIPSCHUTTERS Maar Hoeflaak is vooral bekend van Sluipschutters, het sketchprogramma van BNN, met Ronald Goedemondt, Jochem Otten en Leo Alkemade. De vier vrienden schrijven en spelen hun sketches zelf en hebben daar de grootste lol bij. 'We hebben carte blanche bij het schrijven. Tijdens de opnames is het ook lachen gieren en brullen met z'n vieren. Binnenkort horen we of we een volgend seizoen kunnen gaan maken.'

HEFTIG Ook bij 'The play that goes wrong' probeert Hoeflaak zijn mede-acteurs aan het lachen te krijgen. Met de anderen, Anne-Marie Jung, Rop Verheyen, André Dongelmans, Ergun Simsek, Frieda Barnhard en Tina de Bruin heeft Bas Hoeflaak een bijzondere klik. 'De repetities waren vrij heftig. Het is nogal een technisch stuk, waarin veel aankomt op timing en we hadden eigenlijk niet het idee dat het er erg grappig uitzag. Maar bij de eerste try-out ging het dak eraf. De zaal lag dubbel van het lachen. Toen pas wisten we dat we goed bezig waren. We zijn al een aantal voorstellingen verder en raken steeds beter op elkaar ingespeeld.' Dat 'The play that goes wrong' echt grappig is blijkt wel uit de reacties van de technici in de theaters. Die zijn echt wel wat gewend, maar volgens Hoeflaak komen ook zij niet meer bij van het lachen.

SPECIAAL Op 12 december staat de voorstelling in de schouwburg van Velsen. Een speciale plek voor Hoeflaak, die daar zijn eerste schreden op het podium zette. 'In 1993 speelde ik er in een amateurvoorstelling: Romeo en Julia. Schouwburgdirecteur Jacob Bron was daar ook bij betrokken. Daardoor hebben we een goede band opgebouwd.' Na dit stuk hoeft Hoeflaak zich niet te vervelen. De repetities voor de volgende productie dienen zich alweer aan. Hij gaat in 2018 het theater in met Arjan Ederveen, Plien en Bianca en met Sieger Sloot. 'Hoe dat stuk gaat heten weet ik nog niet, maar Pieter Kramer, van het RO Theater, gaat het regisseren, dus het wordt hoe dan ook een goed stuk.

SCHRJVEN Het is wel eens prettig niet zelf het programma te hoeven schrijven. Al gaat die behoefte vast wel weer komen. Bij Sluipschutters doe ik dat tenslotte ook.'