• Vlnr Dennis Uijtendaal, Willem Groot en Jayden Bradley-van Hattum.

    Wilma Vermunt

Baywatch op het IJmuiderstrand

VELSEN Wie wil dat niet nou niet? Strandwacht zijn in de zomer? Bij de IJmuiderReddingsbrigade kan dat.

Als jij dat (later) ook wilt, kun je met de JeugdSportPasVelsen vier keer mee doen met de lessen op vrijdagavond in zwembad De Heerenduinen. Je hebt voor de proeflessen niet meer nodig dan een zwembroek of badpak en een handdoek. En minimaal een B-diploma. "We gaan op een leuke, creatieve manier oefenen met bijvoorbeeld het redden van een drenkeling. Of het redden van jezelf. We zwemmen met een pop en oefenen met een rescuetube", vertelt Dennis Uijtendaal van de Reddingsbrigade. "Daarnaast gaan we werken aan de conditie en je kracht. Om iemand te redden heb je spieren en uithoudingsvermogen nodig. Zo gaan we bijvoorbeeld met kleding aan zwemmen."

Als je na de vier keer proefzwemmen met de JeugdSportPasVelsen besluit lid te worden, word je qua leeftijd en conditie ingedeeld in een groep en kun je meteen van start. "Iedereen werkt bij ons mee op vrijwillige basis, dus de contributie blijft laag. Je kunt bij ons veel diploma's halen. Eerst oefen je voor de Junior Redder diploma's, daarna ga je door voor zwemmend redder. Wij hebben als reddingsbrigade een actieve taak; als lifeguards bewaken we het strand. Vanaf 14 jaar mag je mee naar het strand. Als je 16 bent, mag je je EHBO-diploma halen en kun je ook actief meewerken aan zee."

Dat zien Jayden Bradley-van Hattum en Willem Groot wel zitten. "Ik ben nu nog bezig met mijn B-diploma, maar ik wil straks alle redder-diploma's halen", vertelt de 8-jarige Jayden. Willem weet het zeker: "Dat wordt mijn baan als ik groot ben. Ik oefen nu voor mijn Junior Redder diploma en omdat ik zoveel van surfen en het strand houd, word ik later lifeguard."

Start 11/5, jeugdsportpasvelsen.nl