• Janna Kamphof

    Janna Kamphof

Bericht uit Osnabrück

VELSERBROEK Janna Kamphof uit Velserbroek, oud-verslaggeefster van deze krant, is nu stadsambassadeur in Osnabrück. In deze column vertelt ze erover.

‚Es weihnachtet sehr in Osnabrück.' Deze zin drukt perfect de stemming in Osnabrück uit. Het Nederlands heeft geen werkwoord 'kersten', dus een vertaling van deze zin is niet goed mogelijk. Maar als je uit mijn raam zou kijken en de schitterende kerstlichtjes ziet, het geklets van de kerstmarktbezoekers hoort en de Glühwein ruikt, weet je precies wat hiermee wordt bedoeld.

Terwijl december naderde, verschenen al steeds meer kerstmarkthuisjes in de binnenstad. Eind november was het dan eindelijk zo ver: met een Glühweinproost werd de Historischer Weihnachtsmarkt Osnabrück officieel door burgemeester Griesert geopend. Als eerste kerstmarktbezoekers maakte ik samen met de andere stadsambassadeurs een rondje langs de stands met gebrande amandelen, houten speelgoed en lebkuchen. Een paar dagen later brachten we ook een beetje Nederlandse kerst naar Osnabrück. De kerstboom in de bibliotheek versierden we typisch Nederlands met klompjes en Delfs Blauwe kerstklokjes.
De hele maand december werd vervolgens gevuld met projecten in het teken van Kerst. Zo hielpen we bij de jaarlijkse 'Christstollenverkauf'. De langste kerststol van het Osnabrücker Land werd in plakken gesneden, die voor het goede doel - het kinderhospice - verkocht werden. Een interessant weetje: de stol kwam van Bäckerei Coors, een onderneming van een van de eerste Haarlemse stadsambassadeurs, die in Osnabrück is blijven wonen.

VOORLEZEN Halverwege december lazen we samen het verhaal 'Elmer en de Kerstfant' in een cultuurhuis voor kinderen voor. Nadat de eerste alinea in het Duits voorgelezen was, las ik die nog eens in het Nederlands. De daarop volgende alinea's werden om de beurt in het Engels, Frans, Turks en Russisch vertaald. In het Nederlands ontdekten de kinderen onder meer de woorden 'olifant' en 'kerst', wat voor enthousiaste reacties zorgde. Dat ik mijn cadeautjes al op 5 december met Sinterklaas had gekregen, vonden de kinderen gek, maar
vooral ook heel praktisch, want 'dan hoef je niet tot Kerstavond te wachten'.


FIJNE FEESTDAGEN Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Vanaf de
tweede week van 2019 ben ik weer bereikbaar via 00495413232123 of botschafterin-nl@osnabrueck.de. Ik sta altijd open voor ideeën, vragen en opmerkingen. Wekelijkse updates over mijn werk zijn te vinden op mijn Facebookpagina 'Stadsambassadeur Haarlem– Osnabrück'.