• Janna Kamphof uit Velserbroek.

    Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

Bericht uit Osnabrück

Column

VELSERBROEK Janna Kamphof uit Velserbroek, oud-verslaggeefster van deze krant, is nu stadsambassadeur in Osnabrück. In deze column vertelt ze erover.

Januari stond in het teken van ontmoetingen. Ik leerde niet alleen zelf veel nieuwe, interessante mensen kennen, maar organiseerde ook de Deutsch-Niederländischer Begegnungsabend. Die avond stond in het teken van de stedenband tussen Haarlem en Osnabrück en de projecten die in dat kader georganiseerd worden.

"Hartelijk welkom op de Duits-Nederlandse avond," begon ik mijn presentatie. Ik herhaalde de zin in het Duits, waarmee de ontmoetingsavond officieel begonnen was. Na een korte geschiedenis van de stedenband Haarlem-Osnabrück was het tijd om de gastsprekers aan het woord te laten. Een docent van de beroepsschool in Osnabrück vertelde over de excursie die hij eind 2018 met zijn leerlingen naar Haarlem had gemaakt. In drie dagen hadden ze Haarlem als een sociale stad leren kennen: van de eeuwenoude hofjes tot de daklozenopvang. Het was voor zijn studenten sociale pedagogie interessant geweest om eens een kijkje in Osnabrücks partnerstad te nemen.

Vervolgens nam de president van de carnavalsvereniging Osnabrück het woord. "Ook carnaval verbindt mensen, hetzij op een heel andere manier dan een schooluitwisseling natuurlijk." Gelach uit de zaal. Enthousiast vertelde hij over het inmiddels al bijna traditionele optreden van De Muggenblazers tijdens het Osnabrückse carnaval. Ook dit jaar is het Haarlemse blaasorkest weer aanwezig in het eerste weekend van maart.

Tussendoor nam ik de gasten mee op een kleine reis naar Haarlem. Er werd instemmend geknikt toen ik vroeg of de mensen wel eens van het Bloemencorso hadden gehoord. Foto's van de groene hofjes, Molen De Adriaan en de bootjes op het Spaarne zorgden voor opgewekte reacties en op sommige gezichten was herkenning te lezen. Vooraan hoorde ik een oudere heer fluisteren dat hij dit jaar zeker nog een uitstapje naar Haarlem wilde maken.

Dat de zaal vol Haarlem- en Nederlandgeïnteresseerden zat, bleek ook wel na afloop van de presentaties. Terwijl een Osnabrücks a-capellakoor zong, konden de gasten Nederlandse hapjes proeven en met elkaar in gesprek komen. Mensen kwamen naar me toe om zich aan te melden voor de reis die ik naar het Bloemencorso organiseer of om over hun eigen Haarlemervaringen te vertellen. Ik hoorde een Duitse en een Nederlandse dame samen Nederlands praten. Ze aten bokkenpootjes: voor de een iets nieuws, voor de ander iets wat ze al jaren niet meer had gegeten omdat ze voor de liefde naar Osnabrück verhuisd was. Duits-Nederlandse ontmoetingen op z'n best!

Voor ideeën en vragen sta ik altijd open. Ik ben bereikbaar via botschafterin-nl@osnabrueck.de, of +495413232123.