• Rijp voor de sloop

    Willem Moojen

Blikvanger in fases gesloopt

IJMUIDEN Ruim twee jaar torent het accommodatieplatform Atlantic Rotterdam dat in de Haringhaven voor de Leonarduskade ligt hoog boven de haven van IJmuiden uit. Koole Mammoet Salvage uit Vijfhuizen, sinds begin 2016 eigenaar van het platform, heeft besloten het voormalige olieplatform te slopen. Pogingen de Atlantic Rotterdam te verkopen liepen op niets uit. Mammoet Koole hoopt in de zomer het oude olieboorplatform gesloopt te hebben.

Willem Moojen

Koole Mammoet Salvage laat weten dat het de bedoeling was dat het slopen en ontmantelen van het in 1975 bij IHC Gusto BV in Schiedam ontworpen en gebouwde 73 meter lange en 68,58 meter brede platform vorig december afgerond zou zijn. Mede door het weer en andere oorzaken liep het slopen van het gevaarte vertraging op.

DRIE FASES Gemeente Velsen verleende vergunning het platform in drie fases te ontmantelen. De eerste fase (milieu) was het platform te ontdoen van chemische producten, zoals verf, olie en het verwijderen van asbest in de accommodatie, deze fase is inmiddels afgerond.

Men hoopt nu zo snel mogelijk met fase twee te starten, waarbij de accommodatie wordt gesloopt en de aanwezige containers van het 6974 ton metende zelfheffende platform te verwijderen.

Fase drie behelst het ontmantelen van het platform zelf, de drie 104 meter hoge poten, de drie dekkranen en het helikopterdek. Koole zal de Atlantic Rotterdam zelf ontmantelen en zo nodig expertise van buiten inschakelen. Nog niet bekend is waar de sloopresten naar toe gaan. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden van eens het grootste olieboorplatform ter wereld van dit type rond de zomer van dit jaar zijn afgerond zijn.