• Henk van Ommeren.

Boekje open over IJmuiden

KARAKTER De in IJmuiden geboren Baalbergen verhuisde in 1988 naar de Bik en Arnoldkade. Hij raakte hier gefascineerd door het karakter van dit oude deel van IJmuiden: ,,De Oranjestraat was vroeger de hoofdstraat met veel winkels. De buurt met onder andere het Willemsplein was het centrum van het vooroorlogse IJmuiden. Eind jaren tachtig was het echter verouderd en armoedig. Vanuit mijn werk was ik gewend om zaken te onderzoeken. Ik wilde dan ook meer weten over IJmuiden en de geschiedenis. Dit werd naast fotografie een passie voor mij."

Hij begon met het maken van foto's van vooral gebouwen in het oude IJmuiden. Door zijn interesse raakte Baalbergen betrokken bij de Historische Kring Velsen. Via facebook kwam hij in contact met mensen die foto's van de omgeving maakten: ,,Ik dacht: dat moet ik ook kunnen. Bovendien vond ik het leuk om historische vragen te beantwoorden. Via enkele fotografen leerde ik het vak steeds beter.''

Baalbergen begon meer foto's te maken, ook van evenementen en gebeurtenissen. ,,In 2014 stuurde ik een foto van een storm naar 'De Jutter'. De redactie vroeg mij om meer foto's. Daarbij bedachten wij de naam 'Typisch IJmuiden' omdat het echt zaken uit deze plaats ging. In eerste instantie waren het alleen foto's met korte stukjes tekst. In de loop der jaren werd het laatste steeds uitgebreider tot wekelijks een compleet artikel."

BOEKJE Begin dit jaar benaderde een uitgever hem met de vraag of hij een boekje wilde maken op basis van deze artikelen. Het werd een selectie van 40 onderwerpen waarbij de foto's altijd leidend waren.

Inmiddels heeft Baalbergen al bijna 200 artikelen in de serie 'Typisch IJmuiden' geschreven. Dit is ruim voldoende om eventueel een vervolg op het boekje, dat op 1 november werd gepresenteerd, te schrijven.