• Het helikopterdek met de bemanningsverblijven.

    Willem Moojen

Boorgigant in IJmondhaven

Een boorplatform blijft altijd een imposant gezicht en zeker met de afmetingen van de Prospector 1. Het gevaarte ligt afgemeerd in de IJmondhaven tussen de pieren van IJmuiden.

Willem moojen

Het booreiland van Paragon Offshore is een zogenaamde jack-up, een zelfheffend platform. Het boorplatform ligt tijdelijk in de IJmondhaven voor gepland onderhoud en in afwachting van een nieuwe klus om boorputten voor gaswinning te slaan op de Noordzee voor het Nederlandse olie- en gasbedrijf Oranje Nassau Energie (One).

CHINA De Prospector 1 werd in 2013 gebouwd bij Dalian Shipbuilding Industry Offshore Co, Ltd., in Dalian, China. Het werd ontworpen door Friedi & Goldman in Houston en is van het type JU-2000 E. Het boorplatform met een lengte van ruim 70 meter en een breedte van ruim 76 meter heeft een bruto tonnage van 14.641 ton met een draagvermogen van 5120 ton.

EUROMAST Drie poten van maar liefst 175 meter lang stellen het platform in staat in vrij diep water te werken. Ter vergelijking, het hoogste gebouw van Nederland is de Maastoren (2010) met 165 meter en de hoogste toren is de Euromast (1960) met 185 meter, beide in Rotterdam. De Prospector 1 kan ingezet worden in water tot maximaal 122 meter diep en een boordiepte bereiken tot maximaal 10.670 meter. Het platform is uitgerust met twee zware kranen en een 24 bij 22 meter groot helikopterdek waar helikopters van het type Sikorsky S-61 en S-92 kunnen landen en opstijgen.

12 UUR WERKEN Er is accommodatie voor 140 man die om de beurt 12 uur werken. Het platform personeel werkt twee weken aaneen en heeft dan twee weken vrij. In Engeland wordt personeel in de offshore om de drie weken gewisseld. Het platform beschikt over een uitstekende keuken en er zijn voldoende ontspanningsruimtes. Paragon Offshore heeft in november 2014 de aandelen verworven van het in 2010 in Luxemburg opgerichte Prospector Offshore Drilling SA en twee boorplatformen overgenomen, de Prospector 1 en 5.

ORANJE NASSAU ENERGIE De Prospector 1 heeft, voor het naar de IJmondhaven werd gesleept, werkzaamheden verricht voor Total E&P UK Ltd., en ELF Exploration UK en later voor Oranje Nassau Energie in het Sean gasveld in het Britse gedeelte van de zuidelijke Noordzee. Oranje Nassau Energie (ONE) is een particulier, in Amsterdam gevestigd olie- en gasbedrijf. Sinds 2015 is ONE voor de helft eigenaar van het Sean gasveld, samen met het Britse SSE & P UK Ltd., wat ze hebben overgenomen van Shell UK en Esso. In joint ventures is Oranje Nassau Energie betrokken in een aantal gasvelden in de Noordzee op zowel het Nederlandse als het Britse Continentaal Plat,in Moray Firth in Schotland, in het Q-16 Maas gasveld net buiten de kust van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en voor de kust van Gabon. Daar heeft het bedrijf een belang van 18,75 procent in het Kowe blok en vijftig procent belang in het Agali-blok.

NOORDZEE EN GABON One heeft een aantal bemande als onbemande productie platformen in de Noordzee en voor de kust van Gabon. Het voornemen is dat de Prospector 1 binnen afzienbare tijd uitvaart voor onderzoek in de Noordzee in vak NO 7 ten noorden van Nederland, langs de grens met de Duitse Noordzeewateren om voor Oranje Nassau Energie boorputten voor gaswinning te slaan. Het Nederlandse Continentaal Plat is gelijk aan de Exclusieve Economische Zone (EEZ) wat 57.000 vierkante meter groot is en verdeeld is in blokken. BEVERWIJK Paragon Offshore (Nederland ) B.V. gevestigd in Beverwijk laat weten dat bij het aantrekken van de olie- en gasmarkt, waar enige beweging inzit ook het in de Vissershaven sinds 4 april 2016 opgelegde boorplatform Paragon C 463 meteen weer kan worden ingezet. Het in 1982 gebouwde platform met een lengte van ruim 55 meter en een breedte van 62 meter wat staat op vier 105 meter lange poten is al die tijd stipt onderhouden.