• NH Nieuws

Comeback van merrie 'Vrienden van IJmuiden' op kortebaan

IJMUIDEN Merrie Elma Alki maakt donderdag haar comeback op de kortebaan in IJmuiden. Het paard dat eigendom is van de Vrienden van IJmuiden werkte dinsdag in Zwaanshoek met haar pikeur Rob de Vlieger de laatste training af. "En wat is er nu mooier dan het weer in IJmuiden te proberen; de thuishaven van de groep vrienden", vertellen zij aan mediapartner NH Nieuws.

Het paard heeft een bijzonder verhaal. Ten eerste is ze in eigendom van 23 vrienden uit IJmuiden, die vijf jaar geleden de portemonnee trokken om het paar te kopen. De vrienden zijn echte kortebaan-liefhebbers en die met de aankoop hun kortebaan-beleving naar een hoger plan wilden trekken. 

TEGENSTANDER Maar na direct succes in 2015 op de kortebaan in 't Zand, kwam de klad er in. De merrie had er geen zin meer in, weet pikeur Rob De Vlieger. "De training is nooit een probleem, maar keer op keer ging de start bij de wedstrijden verkeerd. Haar grootste tegenstander is dan ook Elma zelf. Qua snelheid hoeft ze voor weinig paarden aan de kant, maar dan vergaloppeert ze zich weer", legt De Vlieger uit.

Voor de vriendengroep, die is ontstaan in de kantine van v.v. IJmuiden, blijft het een raadsel waarom ze op de langebaan wel succes heeft, en niet op de kortebaan. Toch is ze daar wel voor gekocht, vertelt bestuurslid Gert-Jan Jaspers. "We gaan kijken hoe ze het doet, natuurlijk met een biertje erbij."

HOOP Drie van de vrienden waren dinsdag aanwezig bij de training. "Ik kom al dik vijftig jaar op de kortebanen en als je dan een eigen paard hebt lopen, dat is alleen maar leuk. Dat is genieten!" Ad van Wolveren hoopt op een mooi resultaat, maar ziet dat er in de voorbereiding alles aan is gedaan. "Het is afwachten natuurlijk. Maar de haren zijn gekamd en zelfs de nagels gelakt. Dus wat kan er nog misgaan zou je zeggen?"

Donderdag staan er 22 paarden aan de start. Kijk op kortebaandraverijen.nl voor meer informatie en de loting.