• Hans Croiset & Johanna ter Steege

    Mark Engelen

Croiset in bejubelde toneelhit

De vader: fenomenaal stuk over Alzheimer

IJMUIDEN "Anderhalf uur lang gekluísterd aan geweldige Croiset", schreef de Volkskrant na het zien van het indrukwekkende toneelstuk 'De Vader'waarin theatercoryfee Hans Croiset met Johanna ter Steege op zaterdag 15 september (20.15 uur) in de Stadsschouwburg Velsen te zien is.


HERKENBAAR 'De Vader' is een aangrijpende maar ook humorvolle voorstelling over de verwarring van iemand die Alzheimer heeft. Het stuk van de Franse toneelschrijver Florian Zeller baarde eerst groot opzien in Parijs, won daar de hoogste toneelprijzen en veroverde daarna Londen en New York. Nu is het een toneelhit over de hele wereld en wordt het al in meer dan 25 landen gespeeld. In de Nederlandse versie kreeg het stuk de mooist denkbare bezetting in de persoon van
hoofdrolspeler Hans Croiset. De inmiddels bijna 83-jarige steracteur haalt alles uit de kast en speelt de sterren van de hemel. Voor zijn glansrol werd hij inmiddels bekroond met de Louis d'Or, de hoogste Nederlandse toneelprijs. Het Nederlandse toneelpubliek en de pers zijn unaniem laaiend enthousiast. Het succes was vorig seizoen zó groot dat de hoogbejaarde topacteur kon worden overgehaald tot een korte reprisetournee langs een beperkt aantal theaters. Een buitenkansje voor de toneelliefhebbers in Velsen en de regio.


In 'De Vader' ziet het publiek de verwarring van een hoogbejaarde man met Alzheimer door zijn éigen ogen. Hij woont in bij zijn dochter en schoonzoon en leidt voor zijn gevoel een normaal eigen leven. Maar geleidelijk ontdekt de toeschouwer dat de man toch al langzaam wegglijdt in een mistige wolk waarin de wereld zich van hem vervreemdt. Dankzij een paar geweldige regievondsten wordt het Alzheimer-proces op aandoenlijke wijze zichtbaar en voelbaar gemaakt. Croiset en zijn cast, waarin ook een geweldige rol vervuld wordt door Johanna ter Steege, spelen bij volle zalen de tranen in de ogen. Terwijl de voorstelling naast de prachtige emotie óók veel originele en verzachtende humor bevat.

Prijs: € 32,50 incl. pauzedrankje Meer informatie en reserveren: stadsschouwburgvelsen.nl en tel. 0900 - 1505