• Vrijwilliger Manon in het oude buitenverblijf.

    St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden

De straat op voor zwerfkatten

IJMUIDEN Vrijwilligers gaan tussen 24 februari en 2 maart de straat op om te collecteren voor de zwerfkatten in Velsen. Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden is de organisatie die zorgt dat alle zwerfkatten in de haven (maar ook daarbuiten) worden gecastreerd, gezond blijven en bijgevoerd worden. Want op de kade valt voor de verwilderde en onplaatsbare katten niets te vinden. Maar ook andere kansloze katten vinden een veilige plek in de opvang van de stichting.

"Door het werken met zwerfkatten zagen we dat veel katten meer zorg en hulp nodig hadden," vertelt coördinator Marya Dekker. "Ze zijn ziek of gehandicapt. Veel katten zijn gedumpt en op straat verwilderen ze snel. Vaak kun je dit soort katten nog op de rit krijgen als je ze wat begrip en liefde geeft. Dan kunnen ze daarna weer naar nieuwe baasjes. Maar dat kost tijd en ruimte. Die krijgen ze in onze opvang waar ook andere kansloze katten een tijdelijk of permanent thuis vinden. Denk aan zeer schuwe dieren, onzindelijke katers of katten met agressieproblemen. Katten die eigenlijk niemand in huis wil en zonder onze hulp waarschijnlijk ten dode zijn opgeschreven."

De opvang moet wel geheel zijn ingesteld op deze onzindelijke en zwakkere katten. Marya: "Er is dus onderhoud nodig en speciale voorzorgsmaatregelen. Zodat de vrijwilligers alles goed schoon kunnen houden, de dieren in vrijheid kunnen rondlopen én gezond blijven."
De vrijwilligersorganisatie is geheel afhankelijk van donaties en kan met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Met name de dierenartskosten vallen in de wintermaanden hoog uit: "We komen veel katten met zeer ernstige gebitsproblemen tegen. Een gebitssanatie kost 160 euro per kat. Maar we moeten de dieren helpen, want met kiespijn rondlopen is vreselijk. Uiteindelijk stoppen ze met eten en sterven ze de hongerdood. We doen er alles aan om dat te voorkomen natuurlijk."

Om geld in te zamelen, houdt de stichting een collecte van 24 februari tot en met 2 maart. Er zijn nog collectanten nodig, die een paar uurtjes willen meelopen in de gemeente Velsen, bij voorkeur in Santpoort, IJmuiden en Driehuis. Aanmelden kan via 06-20504875 en via Facebook of kattenspoed@yahoo.com.