• Archief

Deurwaarder opent dit keer zelf zijn deur

IJMUIDEN Van der Vleuten & Van Hooff Gerechtsdeurwaarders (VV&VH) opent dit jaar haar eigen deuren in IJmuiden tijdens de Open Deurwaarders Dag op 5 april van 10:00 tot 16:00 uur.

Op deze dag kan men laagdrempelig kennis maken met de deurwaarder als schuldhulpverlener en het werk dat daarbij past. Thema van de dag is 'de dialoog centraal'. De deurwaarder vervult een sociaal menselijke rol in de behandeling van de schuldenproblematiek. Hij staat daarbij voor een oplossingsgerichte aanpak, met oog voor zowel schuldenaar als schuldeiser. "De deurwaarder is bijna nog de enige die daartoe de dialoog voert met beide partijen." stelt Paul Bijlsma, accountmanager bij VV&VH. "De meeste andere betrokkenen in schuldkwesties communiceren merendeels op schrift, per mail of telefoon. Met de dialoog voorkomt de deurwaarder in veel gevallen een verdere aanwas van schulden."

De dialoog komt ook terug in de belangrijke leidraad voor het werk van de deurwaarder: 'Maatschappelijk Verantwoord Incasseren' (MVI). Bijlsma: "Ook al zijn er allerlei protocollen en werkwijzen geautomatiseerd - de deurwaarder staat voor een open, sociale en persoonlijke houding naar degene die de schulden heeft."

Tijdens de Open Dag wordt inzicht gegeven in de MVI-richtlijnen. "Incasseren is mensenwerk. Dit gaat wat de deurwaarders betreft verder dan het handelen volgens bepaalde normen en procedures. De dialoog is van cruciaal belang. De wet- en regelgeving maken het voor de deurwaarder echter nagenoeg onmogelijk om op haar huidige manier vorm te blijven geven aan die dialoog. Daarmee wordt voor mensen een waardevolle weg afgesneden om meer grip te krijgen op de eigen schuldenproblematiek en - belangrijker nog - om erger te voorkomen. De open dag is dus ook bedoeld als signaal naar de landelijke politiek."

Adres: Lariksstraat 35 1971 JR IJmuiden. Tel. 0255 - 515712 E-mail: ijmuiden@vdv-vh.nl