• Vrijwilligers staan zaterdag bij Welkoop (Santpoort) klaar voor de Dierendag-actie.

    Marya Dekker

''Dierendag, ook voor kansloze katten!"

VELSEN Op Dierendag krijgen de meeste huisdieren een extraatje. Maar er zijn ook dieren die nooit een liefdevolle bonus krijgen, zelfs niet eens dagelijks te eten hebben of een veilig onderkomen. Zo leven in de IJmuidense haven tientallen zwerfkatten. De dieren zijn daar geboren of gedumpt, en moeten zelf aan hun kostje zien te komen. Dit lukt hen meestal niet en geregeld vangen de vrijwilligers van Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden zwervertjes in erbarmelijke staat. Daarom staan de dierenvrienden zaterdag 29 september bij tuincentrum Welkoop.

Om klanten te vragen wat aan te schaffen voor de 150 kansloze katten die de stichting dagelijks verzorgt.

"We zijn blij dat we weer op de medewerking van Welkoop kunnen rekenen."vertelt vrijwilligster Daniëlle. "We delen bij de deur een flyer uit met daarop een lijstje van spullen die we hard nodig hebben. Bijvoorbeeld dieetvoeders en wormenkuurtjes, maar ook een blikje voer van 60 cent is welkom."

De stichting zorgt er voor dat verwilderde zwerfkatten in de haven gecastreerd worden en gezond blijven, en heeft een opvang waar oude en gewonde zwervertjes verzorgd worden. Maar ook onplaatsbare katten die niemand hebben wil, vinden hier een permanent thuis. Bijvoorbeeld onzindelijke of erg schuwe dieren. De verzorgers zijn gespecialiseerd in de omgang met agressieve katten. "Vaak ontstaat die agressie uit angst en blijkt er een heel leuke kat achter alle poeha te schuilen. Wij willen die dieren een kans geven."

"Uw hulp is daarbij keihard nodig want we zijn geheel afhankelijk van giften. Maar in plaats van geld vragen we zaterdag om spullen als voer en kattenbakkorrels. Er is een grote kattenafdeling bij Welkoop dus voor iedere beurs is er wel iets! " Helpt u mee om ook de kansarme katten in Velsen een onvergetelijke Dierendag te bezorgen? De vrijwilligers staan zaterdag tussen 12 en 16 uur bij Tuincentrum Welkoop aan de Hagelingerweg te Santpoort-Noord.

Ben t u niet in de gelegenheid en wilt u toch een pootje helpen? Uw bijdrage kunt u ook overmaken naar IBAN: NL85 INGB 000 4761 772 St. Zwerfkatten IJmuiden ovv Dierendag.