Doop uniek opleidingsschip de Union

IJMUIDEN Donderdag 14 september werd het nieuwste opleidingschip voor het vmbo-onderwijs van het Maritiem College IJmuiden en de Maritieme Academie Harlingen gedoopt in IJmuiden. Het schip is gebouwd binnen een unieke samenwerking en overleefde tijdens de bouw een grote brand, waarbij de scheepswerf vrijwel volledig verwoest werd.

LEERLINGEN In zo'n drie jaar tijd werd het schip gebouwd door leerlingen van scheepswerf De Chinook, één van de Perspectief Leerwerkbedrijven. Deze leerlingen zijn uitgevallen in het reguliere onderwijs en kregen binnen Perspectief Leerwerkbedrijven de kans om te werken aan dit project onder intensieve begeleiding van leermeesters Ed Zijlstra en Michel Kaspers. Maritiem College IJmuiden en Maritieme Academie Harlingen werden in 2013 benaderd of zij het schip zouden kunnen gebruiken voor de lessen. Uiteraard waren de scholen hier heel blij mee en de vakdocenten gingen samen met de Chinook om tafel. Door een nauwe samenwerking ontstonden de eerste schetsen voor het schip. Het opleidingsschip werd mogelijk gemaakt door bijdragen van partners, sponsoren en investeringen van de scholen.

BRAND Bijna waren de 35.000 uren werk die de leerlingen van Scheepswerf de Chinook in het schip stopten voor niets geweest. Het schip was klaar om gespoten en afgebouwd te worden toen er op Koningsdag 2016 brand uitbrak op de scheepswerf. Met angst en beven keken alle betrokkenen en leerlingen van de scholen en de Chinook toe. Vrijwel het hele pand en alle apparatuur werd vernietigd. Maar de Union bleef intact en nadat ze opnieuw gestraald was, kon de bouw verder gaan.

LESPROGRAMMA De Union is 4,5 meter breed en 14 meter lang en is nu na de doop officieel overgedragen aan de scholen. De vakdocenten hebben de tijd van de bouw benut om een lesprogramma te schrijven rondom het schip. De Union is voorzien van alle moderne nautische apparatuur en er is een klein klaslokaal aan boord, zodat leerlingen veel kennis en ervaring direct op het water kunnen opdoen.