• Tata Steel IJmuiden

Druk op Tata Steel neemt toe: boete milieudelicten verhoogd van 5.000 naar 25.000 per overtreding

VELSEN NOORD Staalgigant Tata Steel ligt onder het vergrootglas. Het bedrijf kan kan zich geen nieuwe milieu-incidenten meer veroorloven. Spreekwoordelijk dan. Het maximale aantal milieuovertredingen is bereikt, meldt de provincie, die de boete wil vervijfvoudigen.

Voor de dertigste keer in drie maanden werd er woensdag (23 jan.) een milieuovertreding geconstateerd bij Tata Steel. De omgeving, met name Wijk aan Zee, heeft al maanden te maken met zogenaamde grafietregens. Tata Steel heeft nog geen effectieve oplossing hiervoor gevonden. Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de overtredingen.

Tot nu toe betaalde het staalbedrijf een boete van 5.000 euro per overtreding. Met dertig overtredingen staat de teller nu op 150.000 euro. Dit is het maximale bedrag dat de provincie op dit moment kan opleggen. De Provincie Noord-Holland wil nu het boetebedrag verhogen tot 25.000 euro per overtreding, met een maximum van twaalf overtredingen. De provincie vraagt bovendien aan Den Haag om strenger op te treden tegen Tata Steel. Het Rijk gaat over de luchtkwaliteit en de gezondheid van de inwoners; de provincie gaat alleen over milieuvergunningen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat kaatst de bal terug. De provincie zou wel degelijk kunnen ingrijpen, vertelt zij aan Eén Vandaag. "Ik kan me goed voorstellen dat mensen die daar in de buurt wonen zich zorgen maken over de overschrijdingen van Tata Steel. Het is aan de provincie om stevigere maatregelen te treffen. Dat kunnen ze ook doen. Ze kunnen de vergunningen aanscherpen, ze kunnen de dwangsom verhogen en uiteindelijk kunnen ze zelfs beslissen tot stillegging van de fabriek. Zij zijn degene die de instrumenten in handen hebben."

Fijnstof dat door de staalgigant wordt uitgestoten vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Er is er de laatste maanden vooral commotie ontstaan over de zogenaamde grafietregens. Dit zijn stofexplosies die vrijkomen als er van ijzererts staal wordt gemaakt. Wat vervolgens na dit verwerkingsproces overblijft is een restproduct. Deze restproducten van Tata Steel worden verwerkt door het bedrijf Harsco. En juist met de verwerking van dit afvalproduct is er een probleem. Er komt bij dit verwerkingsproces veel grafiet en stof vrij. Vooral het dorp Wijk aan Zee wordt hierdoor regelmatig bedekt met een dun, zwart laagje grafiet. De bewoners van Wijk aan Zee luidden recent nog de noodklok in een paginagrote advertentie in De Volkskrant. Zij hebben de afgelopen tijd veel last gehad van de grafietregens.