• Het onfortuinlijke pulletje

    Pieter Vermeulen Museum

Eend met vier pootjes

DRIEHUIS Bij een vogelhospitaal werd vorige week zaterdag een eendenjong door de dierenambulance binnengebracht. Het onfortuinlijke pulletje kon niet uit eigen kracht op staan. Hij bleek drie rechterpootjes en één linkerpootje te hebben. Hierdoor was het voor hem onmogelijk om zijn evenwicht te bewaren.

Het vogelhospitaal besloot om het ernstig verzwakte diertje te laten inslapen om een akeliger einde te voorkomen. Het diertje werd direct geschonken aan het Pieter Vermeulen Museum zodat hij toch kan voortleven, want bijzonder is hij zeker!

Bioloog Wim Bosch al 34 jaar werkzaam bij het PVM en al 37 jaar actief bij het vogelhospitaal is in zijn carrière nog niet eerder een vogel met vier pootjes tegengekomen. In 2007 is er wel eens een pulletje met vier pootjes geboren in Engeland. Dat diertje had meer geluk: hij werd in gevangenschap geboren en had zowel twee linker als twee rechter pootjes; die omstandigheden maakten dat hij het wel redde.

Samen met de preparateur wordt nu gekeken wat de beste manier is om het Noord-Hollandse eendenpulletje te conserveren, zodat iedereen hem kan zien: opzetten of op sterk water zetten.