• Rob Plessius en Ester Oude Nijhuis in het park aan de Galle Promenade, waar het zwerfafvalevenement plaatsvindt

    Janna Kamphof

Evenement tegen zwerfvuil

VELSERBROEK De gemeente, lokale organisaties en bewoners slaan op 20 juni de handen ineen om Velserbroek op een leuke manier op te ruimen tijdens het zwerfvuilevenement. Dat kan bijvoorbeeld door met een prikstok samen een route te lopen of op een SUP-board de sloten schoon te maken.

Janna Kamphof

CIRKEL ROND Het initiatief ontstond vanuit de wens van de wijkteams in Velsen om het zwerfvuil op straat te verminderen. "Zwerfafval is een grote ergernis van mensen en daar wilden we iets aan doen," vertelt Rob Plessius, relatiemanager van de Gemeente Velsen en voorzitter van de wijkteams, "Op zo'n moment kijken we eerst wat mensen willen, in dit geval iets doen aan het zwerfafval. Dat maken wij mogelijk door zo'n evenement. Mensen kunnen hieraan meedoen en dus eigenlijk zelf het probleem oplossen. Zo is de cirkel rond."

Twee jaar geleden werd dit zwerfvuilevenement voor het eerst georganiseerd in Velsen-Noord. Dat was zo'n succes, dat in 2017 IJmuiden aan de beurt was. Nu is het tijd om de Velserbroekse straten schoner te maken. Mede-initiatiefnemer Ester Oude Nijhuis vertelt over wat bezoekers van het evenement kunnen verwachten: "Het wordt vooral een leuke middag. Iedereen is van harte welkom om te leren over zwerfvuil en samen afval op te ruimen. We zetten routes uit die je met een prikstok kan lopen of varen, maar er zijn ook spelletjes, muziek en kraampjes."

WATERGANGEN De focus tijdens het evenement ligt op de Velserbroekse watergangen. Rob vertelt: "De sloten en open wateren zijn typische plekken waar vuil blijft liggen. De veegmachines komen hier niet en daarom stapelt het afval zich op. Omdat alle wateren met elkaar in verbinding staan, verspreid het afval zich bovendien snel." Ester vertelt dat dit een groot probleem is en legt uit waarom: "Plastic vergaat en valt uit elkaar. Als dat in het water gebeurt, komt het via vis in de voedselketen. Op die manier gaan veel dieren dood. Daarom is het zaak afval op te ruimen voordat het uit elkaar valt." Tijdens het evenement is het daarom ook mogelijk om met een bootje of een Stand Up Paddleboard (SUP) de sloten op te ruimen.

INFORMATIESTROMEN Tijdens het evenement zullen verschillende partijen uit Velsen aanwezig zijn. "Je kunt hierbij denken aan HVC dat laat zien wat ze nou eigenlijk met het afval doen of het Pieter Vermeulen Museum dat gaat uitleggen wat er gebeurt als een plastic flesje in de natuur terechtkomt. Maar ook de politie, Stichting Welzijn en de woningcorporaties zijn aanwezig," vertelt Rob, "Dit evenement is er ook voor bedoeld dat mensen en organisaties elkaar leren kennen en elkaar in de toekomst weten te vinden." Als voorbeeld noemt hij dat HVC en de woningcorporatie tijdens het evenement in Velsen-Noord contact hadden gelegd, waardoor ze nu sneller kunnen handelen bij een afvaldump.

Ester vertelt dat het evenement ook een goed moment is voor het opstarten van andere wijkinitiatieven: "De zomervakantie komt er weer aan en we willen mensen aansporen creatief te zijn en samen aan de slag te gaan om de Velserbroekse wijken een beetje mooier, leuker, gezelliger of schoner te maken.

JONG EN OUD De initiatiefnemers benadrukken dat het een evenement voor kinderen, jongeren én volwassenen is. Iedereen is welkom om op woensdag 20 juni tussen 14.00 en 17.00 mee te doen aan de activiteiten. De feestlocatie is het park naast Stichting BuitenGewoon in Velserbroek.