• Ton van Steijn
  • Ton van Steijn
  • Ton van Steijn

Heel veel hoedjes op en petje áf

De historische locatie Buitenplaats Beeckestijn is dit jaar voor de eerste keer het toneel van de Castle Chistmas Fair. Hoewel de entree, en zéker de parkeerkaart, best prijzig zijn is het aantal bezoekers indrukwekkend en dit zorgde zaterdag zelfs voor een lichtelijke chaos bij het in- en uitrijden. De kerstsfeer, terwijl Sinterklaas nog niet eens heeft uitgepakt, blijft opgewekt en het publiek is koopgraag.

VELSEN Zaterdag overdag is het heerlijk winterweer maar de dagen ervoor waren nogal nat. De terreinen waar de auto's door aardige jongens naar toe worden geleid zijn uiterst drassig. Een levensgrote plastic kerstman wijst de weg want het parkeren is al bijna in Driehuis, terwijl de Fair nog maar een uurtje bezig is. Een van de in fluoriderende hesjes gestoken verkeer- en parkeerregelaars zegt vrolijk: "Volg de kerstman voor de korte route voor droge voeten.''

TRENDS Meteen bij het binnengaan van de Chrismas Fair vallen twee trends op. De eerste is dat 'glitz en glam' wat betreft de kerstdecoraties hopeloos uit is. Het is alles natuurlijke materialen wat de kerstklok luidt. Men kan even twijfelen bij de bontvachten van onder andere rendierhuid, die wel heel erg echt lijken en het waarschijnlijk ook zijn. Er zijn ook heel veel kramen en kraampjes met kleding, jassen, shawls en hoeden. Laatste lijkt de tweede trend van 2019.

En dan moet ik nog zo'n hele markt af.

Niet alleen zijn er opvallend veel dames en heren getooid met een hoed, ze vliegen ook als warme broodjes over de spreekwoordelijke 'toonbank'. Vooral de hoeden met panterprint, hetgeen een van de aanbieders met Zeeuws accent de volgende woorden ontlokt: ''Ik stond verleden week in het Gooi met deze hoeden en ook daar waren ze zó uitverkocht. Zijn de dames in dit 'soort regio's', in hun hart allemaal familie van de Veerkampjes?''

DIVERSITEIT De kramen zijn zeer divers. Van warmtecabines tot warme broodjes en van kokosbollen tot kerstballen. Er wordt goed gekocht, ondanks de prijzige entree, en de stemming is opperbest. Echter niet het vertrouwde 'ons kent ons' gevoel dat bijvoorbeeld de Santpoortse Feestweek of IJmuidense Havendagen met zich meebrengt. Er komen waarschijnlijk mensen van heinde en verre naar deze Christmas Fair en niet alleen bezoekers uit de regio. De gemoedelijke kerstsfeer is er gelukkig wel.

AMBIANCE Er zijn leuke optredens gedurende de vier dagen en culinaire verwennerijen. Ook weer van heel hip als boerenkooltaart tot aan meer traditionele Indische gerechten. En oliebollen natuurlijk, dat is logisch. Overigens is het zaterdagmiddag het drukst bij de patatkraam.

Binnen de muren van ons culturele erfgoed zijn ook diverse stands met aanbieders van kerst- en lifestyle gerelateerde producten. Deze hebben een wat meer chique uitstraling maar dat kan ook liggen aan de indrukwekkende ambiance die Beeckestijn nu eenmaal is.

UITTOCHT De uittocht is een beetje problematisch. De bezoekers blijven toestromen en worden steeds verder weg geleid naar een parkeerplek. Een in zachtroze bontjas gestoken mevrouw met een kunstig kapsel verzucht: ''Manman wat een eind lopen, verschrikkelijk. En dan moet ik nog zo'n hele markt af.'' Haar echtgenoot, denkelijk uit Amsterdam, is blij met de wandeling door de natuur. Er ontstaat rond 14.00 uur al een forse opstopping bij de uitgang. De parkeerjongens doen er alles aan om die op te lossen. Terwijl ze ook al zo druk zijn om in de modder vastgelopen auto's op weg te helpen. Petje af dus voor de organisatie wat betreft het parkeerbeleid, hoewel in de drukte wordt vergeten te vragen naar de uitrijkaart. Petje af voor de hele organisatie. De Castle Chrismas Fair 2019 is een inspirerende en sfeervolle aanloop naar de Kerst. 'It's beginning to look a lot like Christmas', zoals Michael Bublé de uit alle windstreken komende bezoekers verzekert.

Ingeborg Baumann