• Het 'ciao bella' van deze meneer met accordeon maakte de dag een beetje zonniger.

    Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann
  • Ingeborg Baumann

Herfstige mercato in Porto Santo

SANTPOORT-NOORD De insteek afgelopen zaterdag was lekker Italiaans na-zomeren in Santpoort-Noord. Als afsluiting van de Italiaanse week, georganiseerd door de actieve Winkeliersvereniging en 'Puur Santpoort'. De opzet was dan ook perfect, de activiteiten origineel en alle winkeliers in de Hoofdstraat deden mee. Het was in Rome 19 graden en onbewolkt, het was in Porto Santo niet veel kouder maar regenachtig. En dan ziet alles er toch anders uit.

MERCATO Op het tijdstip dat een echte Italiaanse markt alweer bijna gaat opbreken, midden op de dag dus, houdt het op met zachtjes regenen. Hoewel een uurtje later een waterig zonnetje doorkomt, maakt dat toch dat men na de dagelijkse boodschappen liever naar huis gaat. Op het pleintje in het midden van de Hoofdstraat staat een aantal leuke oude en nieuwe Fiatjes en Alfa's. Er staan wat heren bij te kijken op de manier waarop mannen naar auto's kijken. Met een serieuze blik, handen in de zakken en soms achteloos tegen de banden schoppend. De straat in versierd met Italiaanse vlaggetjes en er klinkt zwoele muziek uit de speakers. Iedere winkelier heeft de Italiaanse producten op de voorgrond geplaatst en er extra aandacht aan geschonken. Bij de Pasta Casa ruikt het in ieder geval verrukkelijk en is het heel druk. Maar dat is binnen. Bij modezaken Hop & Co en het er tegenover liggende Nell's hangt de schone was buiten, net zoals in de nauwe straatjes van Rome en Napels het geval is. Maar dan iets anders, er hangen Hollandse theedoeken tussen en échte Italiaanse heren dragen geen sokken in hun schoenen.

MUZIEKTENT Bij Lincherie staat een tafeltje en stoeltjes buiten met pastaborden, een foto van Sofia Loren en in de de etalage de gebruikelijke mooie lincherie en badmode. La Loren deed het goed op pasta, de Hollandse vrouw wordt er een maatje meer van. Ook mooi. Bij de palco dell'orchestra staan een paar echt Italiaanse marktkramen, daar is dan ook best veel belangstelling voor. Italiaans bier en wijn, crêpes met Nutella en een leuke barbier.

{CIAO BELLA] Barbier Jan Heideman komt uit Haarlem maar weet de aandacht die Italiaanse mannen aan hun uiterlijk geven te vangen in een nagebouwde salon in de muziektent.De charmante heer met accordeon die de kraam met likeuren bemant roept vrolijk 'Ciao Bella' tegen iedere dame met paraplu die langsloopt. Dat helpt wel om de dag wat zonniger te maken. De sfeer is trouwens helemaal prima. Er wordt niet op het weer gemopperd en ís men eenmaal ter plekke dan koopt, proeft, keurt en kijkt men zoals de organisatoren dat bedoeld hebben.

GESPREK Toch is er een extra wolk aan de bewolkte hemel. Het feit dat Primeurshop Bol, een begrip en geliefd in Santpoort-Noord, gesloten is in verband met faillissement. Ook op Facebookgroepen gonst ervan en op de mercato, gehouden recht voor het nu lege pand, is het het praatje van de dag. Nergens een negatief woord trouwens, en vooral op Facebook is dat wel eens anders. Men is verbluft, dat wel. Zo zegt Margot van De Freules:,, Heel erg sneu, achter zo'n winkelsluiting zit altijd veel leed. Bol is een familiebedrijf, dit is echt erg!'' En twee even een sigaretje rokende dames voor de hobbywinkel: ,,Iedereen vindt het verschrikkelijk en niemand heeft het zien aankomen.'' Het is inderdaad een gemis, ook voor de ouderen waar dagelijks maaltijden voor werden bereid en bezorgd. Men is benieuwd wat er nu staat te gebeuren en wat er in het pand zal komen. ,,We noemden Bol de groentejuwelier, maar je proefde het wel. Altijd superkwaliteit, dus langer houdbaar, en lieve mensen.''

Ingeborg Baumann