• De Intocht van Sinterklaas in 2018.

    Reinder Weidijk
  • De Intocht van Sinterklaas in 2018

    Reinder Weidijk

Sinterklaas komt aan in IJmuiden

VELSEN Pakjesboot 12, met aan boord Sinterklaas en 125 Pieten, heeft koers gezet richting IJmuiden. Op zaterdag 16 november wordt het gezelschap rond 12.00 uur verwacht aan de Loswalkade. Jos Dekker, voorzitter van de Stichting Sint Nicolaas Comité IJmuiden, is samen met zijn club vrijwilligers al maanden bezig om de feestelijke intocht in goede banen te leiden.

"In januari starten we met de voorbereidingen. In goed overleg met de gemeente Velsen hebben we een uitgebreid veiligheidsplan geschreven. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. We zijn er helemaal klaar voor".

OPVOLGER Jos, die een opvallende gelijkenis vertoont met de Hoofdpiet, is sinds 2001 betrokken bij het Sint-comité en werd in 2013 voorzitter. "Ik heb een grote liefde voor het sinterklaasfeest. Het is een prachtige traditie, misschien wel de mooiste die Nederland rijk is." Na zes jaar voorzitterschap vindt hij het tijd voor een opvolger. "Ik heb goede hoop dat dit op korte termijn gaat lukken. Helemaal stoppen ga ik niet, ik blijf mij inzetten voor een mooie intocht in IJmuiden." Op de vraag of hij zelf nog iets op zijn verlanglijstje heeft staan, antwoordt Jos stellig. "Vrijwilligers. Wij zijn op zoek naar mensen die voor een korte periode beschikbaar zijn om ons een handje te helpen."

Het is een prachtige traditie, misschien wel de mooiste die Nederland rijk is.SPANNEND De aankomst van Sinterklaas in IJmuiden is het startschot van een leuke en spannende periode in Velsen, want de goedheiligman en zijn pieten bezoeken op zaterdag 23 november ook nog Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Driehuis, Velserbroek en Velsen-Noord. Ook hier organiseren tientallen vrijwilligers en winkeliers voor jong en oud een feestelijk programma. Sinterklaas is maar wat blij met al deze hulp. Vanaf de stoomboot laat hij weten: "Sint is niets zonder de pieten en de vrijwilligers. Ik kom ieder jaar met heel veel plezier naar Velsen, waar ik altijd zeer warm wordt ontvangen. Het is een groot kinderfeest, zoals het hoort."

ROUTE Sinterklaas is in IJmuiden op 16 november vanaf 12.00 uur aan de Loswalkade. De stoet gaat via de Kanaaldijk, rechtsaf Kerkstraat naar de Kennemerlaan, waar om 13.30 uur een stop is op het Kennemerplein. Om 14.00 uur vertrekt de stoet naar het Velserhof, waar om 14.20 uur een kort bezoekje wordt gebracht. Om 14.40 uur vertrekt de stoet via de Lange Nieuwstraat richting het Plein'45. Volgens planning komt de Sint om 15.15 uur aan op het Plein'45, waar het officiële ontvangst van de Sint in IJmuiden zal plaatsvinden.

Een week later, op zaterdag 23 november is hij om 10.00 uur op de MEO-kade in Velsen-Noord, om 10.45 uur in de Engelmunduskerk in Driehuis, vanaf 12.45 uur op station Santpoort-Zuid en in winkelcentrum Velserbroek vanaf 14.00.  

Meer informatie over de intocht in IJmuiden is te vinden op nieuw.sintijmuiden.nl.

Bron: Citymarketing Velsen | .IJmuiden


De route die de stoet volgt door IJmuiden.