• Ton van Steijn

Voetjes van de vloer bij Seniorenbal

IJMUIDEN Voor een keer was het toneel van de Stadsschouwburg omgetoverd tot een danszaal met een lekker jaren ’50 sfeertje. Dit voor het ‘Seniorenbal’, georganiseerd door Het Danspaleis.  En denk nu niet dat die ‘senioren’, aan de kant zaten en nostalgisch bedachten hoe leuk het allemaal vroeger was toen ze nog fris en fruitig stonden te rocken. Er waren momenten dat helemaal niemand zat. Dat iedereen uitermate lenig en swingend op de dansvloer stond. Zelfs de op een haar na 90-jarige Sjef uit Heemskerk met zijn charmante partner.

LANG GELEDEN Nelly en An (beiden 82) uit Velsen-Noord zitten voor aanvang van het bal nog een beetje te twijfelen in de foyer. ‘’Ik heb een beetje last van mijn been, we gaan in ieder geval kijken. Misschien word ik nog wel gevraagd, dat zou lang geleden zijn.’’

John en Martine zijn de 60 gepasseerd en John heeft vijf bypasses gehad. ‘’Wij houden vooral van Zuid-Amerikaanse dansen en de foxtrot gaat ook nog wel. We verwachten in ieder geval een gezellige muziekmiddag.’’ Die wens komt uit, blijkt.

ADVOCAATJE MET SLAGROOM De balbezoekers worden niet naar de zaal maar naar het toneel geleid, waar ze ontvangen worden met bubbels of jus d’orange. Dat gaat er wel in. Evenals de advocaatjes met slagroom, favoriet in de vijftiger jaren. Iedereen is feestelijk uitgedost, iedereen heeft echt zijn best gedaan.

Ik ben straks de dansvloer niet af te slaan.

Sonja van 70 en Trudy (73) hebben er zin in. ‘’Als je van muziek houdt gaat alles vanzelf. En óf ik kan dansen! Ik kan juist niet blijven zitten.’’ De heer naast hen twijfelt nog een beetje. ‘’Ik wil wel maar mijn benen doen niet mee.’’ Even later blijken zijn benen hun elasticiteit nog niet te hebben verloren.’’

DANSPALEIS Liesbet (67) is een van de vrijwilligers van Het Danspaleis. ‘’We verzorgen ouderwetse dansfeesten voor ouderen, ook in verzorgingshuizen. Mijn grootste uitdaging is om mensen in een rolstoel ook te laten meedoen.’’ Artistiek directeur Stadsschouwburg Jacob Bron geeft een kleine intro.

‘’Dit komt nooit voor, dat mensen deze heilige vloer mogen betreden. U bent natuurlijk geen senior, u bent jong van hart en geest.’’ Er is zelfs een hele bus danslustigen gekomen uit het verre Velsen-Noord. Bron: “Welkom in ons gekke IJmuiden met het allerleukste theater van Nederland! We gaan dit vaker doen!’’

GROTE REGELAAR DJ Bart-Jan, de grote regelaar zoals hij zelf zegt, prijst ook nog eens de ‘beste vloer die we ooit hebben gehad’. En vraagt zich af wat voor vlees hij in de kuip heeft. ‘’Wie is er boven de 50?’’ Alle vingers gaan omhoog. Pas bij de vraag wie er boven de 90 is steekt slechts één heer de hand op. Sjef dus. ‘’Ik ben straks de dansvloer niet af te slaan.’’ Dat klopt.

IN THE MOOD En dan gaat het bal pas echt áán. Met klassieker en ultieme swing song ‘In the mood’ van Glenn Miller. Nadat Engelbert Humperdink (Quando Quando Quando) en Foxy Foxtrot met z’n elastieken benen door de zaal hebben geschald is er geen houden meer aan. ‘’U bent nú al het beste publiek!’’

Het zal nog even duren voordat ‘Safe the last dance for me’ (The Drifters) zal worden gedraaid en tot die tijd is iedereen heel erg aan het genieten, lachen en dansen. Precies wat Bart-Jan en de andere mensen van Het Danspaleis voor ogen hadden. Velsen heeft er, naast de Valley Festivals, een nieuw dansfeest bij, hopen al die jonge senioren.