• Fotograaf Ahmet Polat legde vorig jaar deze schilder vast, voor de kust van IJmuiden.

    Ahmet Polat

Expositie staat stil bij 'Noord-Holland in beweging'

IJMOND Noord-Holland is altijd in beweging, maar hoe breng je dat in kaart? Gedeputeerde Jack van der Hoek opende woensdag 7 februari bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem de tentoonstelling NIEUW!.

De tijdelijke expositie laat de meest recente aanwinsten van foto's, kaarten, prenten en tekeningen van de Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland zien. De nu geëxposeerde afbeeldingen geven een mooi beeld van de ontwikkelingen in de hele provincie.

SLAG BIJ CASTRICUM 1799 In de tentoonstelling worden de nieuwste aanwinsten getoond die de verhalen van vroeger aanvullen. Onlangs aangekochte fotoprentbriefkaarten geven een beeld bij de treinramp bij Purmerend in 1905.

Van de landing van 40.000 Britten en Russen op 27 augustus 1795 in de kop van Noord-Holland bevond zich nog geen originele tekening in de collectie. Dit gat is onlangs gedicht door de aankoop van een tekening van Dirk Langendijk uit 1800. Die landing mondde vier jaar later uit in, wat de geschiedenisboeken in is gegaan als, ´De slag bij Castricum (1799).

HAVENMONDING IJMUIDEN Maar ook de actuele ontwikkelingen worden bijgehouden. De fotografen Natascha Libbert (2015-2016) en Ahmet Polat (2017) legden de afgelopen drie jaar de landschappelijke ontwikkeling van Noord-Holland vast. Een selectie van hun werk is bij NIEUW! te zien. Daaronder bijgaande foto die Polat vorig jaar nam dobberend met een schilder voor de havenmonding van IJmuiden.

EXTRA OPEN OP ZATERDAGEN De tentoonstelling is dit jaar tot en met 6 april te zien bij het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40 (Janskerk), Haarlem.

Extra geopend komende zaterdag 17 februari en zaterdag 17 maart.