• Willem Moojen

Fantastiko wint Race of the Classics

IJMUIDEN De 30e editie van de jaarlijkse Race of the Classics, heeft weer de sluizen van IJmuiden gepasseerd. Het zeilschip Fantastiko met schipper Huub Veeneman kwam in Beverwijk als winnaar uit de bus.

Willem Moojen

Bijna 450 studenten verdeeld over 19 kleinere hoofdzakelijk klassieke zeilschepen, voeren mee aan boord. De wedstrijd waaraan loggers, kotters, barkentijnen, klippers, schoeners en twee- en driemasters, die nog traditioneel zijn getuigd meedoen, vertrokken 2 april vanuit de Veerhaven in Rotterdam.

De race voerde van Rotterdam naar Ipswich aan de Engelse oostkust. Donderdagochtend heel vroeg werd weer het ruime sop gekozen op weg naar Scheveningen, waar laat in de avond werd afgemeerd. Vandaar werd koers gezet via de sluizen van IJmuiden naar Beverwijk, waar de schepen zaterdagmiddag arriveerden. Zondagochtend 8 april vertrokken de zeilschepen met veel ouders van de studenten aan boord in convooi richting de Coenhaven in Amsterdam voor de afsluiting met diner en een feest en zat het jaarlijkse spektakel er weer op. Tijdens de race, die zoveel mogelijk wordt gezeild, wordt het nodige geëist van bemanning tijdens allerlei wedstrijd-elementen. Aan de race deden 19 teams mee van verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland. Het team Stenden Hogeschool bemande de winnende Fantastiko.

Het zeezeil-expeditieschip Fantastiko is gebouwd bij opleidingswerf De Chinook in Haarlem tussen 2002 en 2012 binnen een Jeugdzorg-project waar 200 jongeren en tientallen experts bij betrokken waren. Het schip is 23 meter lang met een zeiloppervlak van 216m2. Aan boord is accommodatie voor 12 personen. Het grootste schip in de vloot was dit jaar wederom de Artemis, een in 1926 in Noorwegen voor de walvisvaart gebouwde driemastbark met een lengte van 59 meter en een zeiloppervlak van 1050 vierkante meter.