• Frank Korpershoek aan de bal.

    Michel van Bergen

Fascinerende Cultclash

VELSEN-ZUID Donderdag 10 mei. Eindelijk! De dag van de waarheid. Play-off D-day in Velsen-Zuid, of beter gezegd 'T( elstar) Day.' Voor alle fans: in de ochtend onrustig ontbijten en steeds maar weer op je klokje kijken. Hier was naar gesnakt en van gedroomd.

Hans Akkerman

Om 10.00 uur opende een bekend nabijgelegen café al haar voordeur. Ruim 4500(!) fans wilden getuige zijn van de cultclash, dus overvolle parkeerplekken en een tsunami aan fietsen her en der keurig geparkeerd of ergens zo maar neer gekwakt. De Graafschap komt op bezoek en de wereld kleurde voor een deel blauw, inclusief een aantal onverstaanbare Achterhoekse dialecten.

De middagaftrap om 12.30 uur voorkwam in ieder geval overmatig drankgebruik en wellicht een aanval op het zenuwengestel. Al om 11.00 uur gingen de poorten open en kregen de fans, in blauw of maagdelijk wit, een onderhoudend voorprogramma aangeboden.


CHRONOLOGISCH Een chronologische opsomming: 10.35 uur: "We zijn wel gewoon Telstar hoor'', glimlacht aanvoerder Frank Korpershoek die zijn witte sportfiets in de stalling parkeert. Om 12.00 uur meldt zich een boze steward bij de omroeper van dienst: ''Kan de muziek wat zachter?'' Het resolute antwoord: ''Nee, gaat niet gebeuren.'' 12.10 uur: "Let me entertain you,'' brult Robbie Williams door de luidsprekers. De zanger blijkt een vooruitziende blik te hebben.

12.15 uur: "Koester de nul Telstar,'' aldus Toon Beijer die voor beide clubs een warm gevoel heeft. 12.20 uur: de fans van de Superboeren, ruim 500 in getal, ontvouwen een mega-spandoek: 'Bloed an de Paol'.

12.30 uur: de aftrap in een uitpuilend stadion in een heerlijk sfeertje. Na een voorzichtige, aftastende aanvangsfase neemt Telstar brutaal het initiatief. Melvin Platje kogelt na 20 minuten de bal in de bovenhoek en Telstar verzuimt vervolgens tot vijf keer aan toe de score op te voeren en het duel al definitief op slot te gooien. Minuut 44: aanvoerder Sven Nieuwpoort ontvangt zijn tweede gele prent en Telstar scoort, maar de treffer vindt geen genade bij het scheidsrechtelijk trio.

In de uitpuilende sponsorruimte heerst in de rust euforie. "We slopen ze na rust", meldt een diehard stoer. "Het wordt 4-0, geloof mij nou,'' reageert zijn buurman uiterst optimistisch.


TWEEDE BEDRIJF 13.30 uur: Het tweede bedrijf. Het frisse is er enigszins vanaf maar Telstar komt tot minuut 70 niet tot nauwelijks verdedigend in de problemen en ziet bovendien Andrija Novakovich op het uur 2-0 scoren, na een imposante counter. Het stadion ontploft bijkans en het gevoel heerst dat een monsterscore haalbaar moet zijn. In minuut 72 en 74 echter een deceptie van ongekende aard. Eerst stoomt vleugelverdediger Abena op en twee minuten later wederom een voorzet van rechts. Tot tweemaal aan toe scoort een ex-Telstar-man (Daryl van Mieghem en Fabian Serrarens). Er gloort even weer hoop als Mohamed Hamdaoui, prima op dreef, een vrije trap twee minuten later in de bovenhoek krult; 3-2.

Meer zit er helaas niet meer in, maar de zeer verdiende, minimale zege genereert hoop voor de return, al moeten de Witte Leeuwen daar zonder Toine van Huizen uitkomen want de stoere verdediger loopt vlak voor tijd heel onnodig tegen zijn tweede gele prent aan.

PRACHTIG MOMENT Als het eindsignaal klinkt een prachtig moment. De Telstar-spelers ontvouwen een spandoek voor hun ernstig zieke teammanager en lopen eendrachtig naar de hoofdtribune waar Piet van Oosterom het duel heeft gevolgd.

Hij wandelt naar ze toe en wordt door spelers en staf innig omarmd. Een prachtig ontroerend slot na een heerlijk, scherp duel tussen twee teams die er vol voor gingen.