• Mette van der Ven en Elise Woudsma gebruiken de natuur tijdens hun outdoortraining in Bosbeek.

    Janna Kamphof

Fit in de buitenlucht

Sportvereniging Kennemerrand start met outdoortraining in Santpoort

Janna Kamphof

SANTPOORT Morgen, dinsdag 29 mei, start sportvereniging Kennemerrand met outdoortrainingen in het Burgemeester Rijkenspark in Santpoort. Onder leiding van een ervaren trainer kunnen mensen tussen de 30 en 45 jaar in de buitenlucht aan hun fitheid werken. Iedereen kan op zijn eigen niveau sporten en krijgt individuele begeleiding.

KLEINE GROEPJES Wat ooit begon als een skivereniging in 1966 is uitgegroeid tot een sportvereniging voor allerlei conditietrainingen. Mette van der Ven en Elise Woudsma geven al jaren training bij SV Kennemerrand en gaan nu samen met collega Simone Brouwer twee nieuwe outdoortrainingen geven: op maandag in Hoofdorp en op dinsdag in Santpoort. Mette vertelt: "Ons doel is om mensen fit te maken. Doordat we met maximaal 15 mensen tegelijk trainen, kan iedereen op zijn eigen niveau trainen. Je hoeft echt niet meteen een minuut te kunnen planken of twintig burpees te doen. Veel belangrijker is om eerst te leren hoe je de oefeningen moet uitvoeren en daarna kracht op te bouwen."

ALGEHELE CONDITIE De trainingen zullen bestaan uit fitnessoefeningen om de algehele condities te verbeteren. "Denk daarbij aan lunges en squats, maar ook burpees en armoefeningen," vertelt Elise, "Bovendien letten wij heel erg op de houding. Dat is enorm belangrijk om fysieke klachten te voorkomen." Mette vult haar aan en vertelt dat mensen vaak enthousiast beginnen met sporten, maar dan al snel stoppen door blessures. "Dat willen wij voorkomen. Je moet na het trainen wel nog gewoon de trap op kunnen lopen", zegt Mette lachend.

ONDERZOEK Elise vertelt dat uit hun vooronderzoek bleek dat jonge mensen graag even snel de deur uit willen om te sporten. "Een training moet gewoon lekker no nonsense zijn. Even van huis weg, sporten met leeftijdsgenoten en weer snel naar huis," vertelt Elise, "Daarom zijn onze trainingen 60 minuten en in de directe omgeving. Zo is de drempel laag om mee te doen."

Mette vertelt dat ze het bovendien van belang vinden om in de buitenlucht te sporten. "De omgeving is minstens zo belangrijk. Sporten in een gezonde, natuurlijke omgeving is veel fijner. Bosbeek is schoon, ruim en groen: de perfecte plek voor een outdoortraining."

ERVARING De jarenlange sportervaring van de dames komt goed van pas tijdens de buitentrainingen. Mette geeft al dertig jaar les bij Kennemerrand en is daarnaast ook opleider bij de Atletiekunie en de Koninklijke Wandel Bond Nederland. Acht jaar geleden moest ze revalideren na een auto-ongeluk. "Ik ben blij dat ik weer zo enthousiast kan sporten. Tijdens mijn revalidatie heb ik meer over het menselijk lichaam geleerd. Dat is ervaring die ik goed kan gebruiken tijdens de trainingen die ik geef," vertelt Mette.

Ook Elise geeft al meer dan twintig jaar trainingen bij SV Kennemerrand. Als ze niet lesgeeft, loopt ze graag een rondje hard in de duinen bij Bleek en Berg. "We weten hoe blessures ontstaan en letten tijdens de training goed op. We willen mensen helpen hun conditie en kracht op te bouwen, zodat ze geen klachten krijgen," zegt Elise vol overtuiging.

PROEFLES Dinsdag 29 mei, geven de dames 's avonds de eerste training in Santpoort. Ze verzamelen bij het hek van Molen de Zandhaas. Aanmelden voor een gratis proefles kan via het formulier op www.kennemerrandoutdoortraining.nl