• Willem Moojen

Grootste koelschip ter wereld lost in IJmuiden

IJMUIDEN Met spanning werd uitgekeken naar het grootste schip ooit dat de haven van IJmuiden, Tata Steel niet meegerekend, binnenliep. Het gaat om de Star Courage, het grootste conventionele koelschip ter wereld met een lengte van 189 meter en een breedte van 26 meter.

Willem Moojen

Het in 2017 gebouwde 17.164 Gt metende onder de vlag van Panama varende schip is eigendom van Kyowa Kisen/Green Spanker uit Japan met manager Nissen Kaiun Co., Ltd. Evert Ruig, Liaison Officer van Kloosterboer vertelt dat het koelschip 13.000 pallets diepgevroren Pollak had geladen bij de koelhuis vestiging van Kloosterboer in Dutch Harbour in Alaska.

De Star Courage, die totaal 18.000 pallets kan laden, voer van Dutch Harbour aan de westkust van Alaska via het Panamakanaal in drie weken naar Bayside aan de oostkust van Canada om daar eerst bij een vestiging van Kloosterboer 3000 pallets, 150.000 pakken van 22 kilo vis te lossen. Deze vis gaat naar klanten aan de Oostkust van de VS.

Vervolgens voer de Star Courage in ruim een week naar IJmuiden om daar het restant van 10.000 pallets, ongeveer 396.000 pakken vis bij de Kloosterboer vestiging in de Vissershaven te lossen. Dit is de grootste hoeveelheid bevroren vis die in een keer is aangevoerd.

De Pollak, witte koolvis, familie van kabeljauwen, wordt gedistribueerd naar 30 landen in Europa om o.a. kibbeling en vissticks van te maken. Evert Ruig vertelt dat vanuit Alaska per jaar 100.000 ton diep gevroren vis wordt verscheept, via Alaska Reefer Management, een partner van Kloosterboer, die de schepen chartert.

Door Kloosterboer Stuwadoors wordt ruim 500.000 ton vis per jaar overgeslagen.