• Mevrouw Tuijn en Bouwman hebben gewonnen en willen best even op de foto.

    Michel van Bergen

Grote Beerstraat in euforie

Hans Akkerman

IJMUIDEN "Nooit wat gewonnen meneer, en nu opeens 25.000 euro in de Postcodeloterij. Ja, wel eens een bloemetje, een appeltaart of een Hema-bon en nu dit'', glunderen de buurtjes Henny Bouwman en Hannie Tuyn. Ze kunnen het eigenlijk nauwelijks bevatten.

In totaal werd 750.000 euro uitgereikt in de Grote Beerstraat, waar vorige week de 'straatprijs' viel. Eén bewoner won een ton, twee straatgenoten werden verblijd met 50.000 euro en een ander won 37.500 euro. Maar liefst 19 bewoners werden verblijd met 25.000 euro en drie met 12.500 euro. Onder de winnaars van de straatprijs is tevens een auto verloot.

''We konden het eerst eigenlijk niet geloven. Eerst zien toch? Maar ja, het geld stond na de brief die we kregen al een paar dagen later op onze rekening,'' merkten de buren.

De dames wonen in een alleraardigst seniorencomplex tegenover het Stormvogels-terrein, dat over een bijzonder sfeervolle binnentuin beschikt, waar de sociale cohesie elke dag zichtbaar handen en voeten krijgt.


''Klopt'' beaamt buurvrouw Wortel die spontaan ook even aanschuift en de buren van harte hun prijs gunt. "Al anderhalf jaar, sinds ik hier ben komen wonen, speelde ik met de gedachte een lot aan te schaffen maar op een of andere manier is het mij niet gelukt en heb ik het steeds maar voor mij uit geschoven. Voor alle duidelijkheid: ik gun mijn buurtjes van harte deze mooie
geldprijs. Wat ik zeer op prijs stelde, was dat de winnaars bij de mensen die geen lot hadden gekocht, langs gingen met een plantje en ook dronken we nog gezamenlijk een glaasje rosé. Hartstikke leuk! Deze meevaller zal ons wooncomplex alleen maar goed doen, denk ik.''


In totaal zijn er 26 winnaars in de Grote Beerstraat. Samen mochten ze maar liefst 750.000 euro verdelen. De buurvrouwen Bouwman en Tuijn doen al jaren enthousiast mee en delen nu opeens mee in de enorme euforie en feestvreugde, al overheerst bij zowel Hannie Tuyn als Henny Bouwman een aangename nuchterheid.

Hannie sluit af:'' Eerst maar eens zien wat ik met het geld ga doen. Ik neem geen overhaaste beslissingen, maar wellicht volgend jaar op een prachtig vakantie-uitje.'' Buuf Henny weet het nog niet.'' Ik ga rustig nadenken. Mijn man en ik zijn toch wel aan huis gebonden. We gaan het zien. ''