• Esther van Haandel en Marjolein Kooiman, de initiatiefnemers van de haak- en breiclub.

    Janna Kamphof

Haken om te integreren

Velserbroekse Marjolein en Esther beginnen haakclub voor statushouders


Janna Kamphof

VELSERBROEK Op een zonnige vrijdagochtend zitten een aantal dames druk te haken en te kletsen bij Stichting Buitengewoon. De meesten zien elkaar vandaag voor het eerst want deze haak- en breiclub komt voor het eerst bij elkaar. Dit is een plek waar Velsenaren elkaar ontmoeten: mensen die hier al langer wonen en de statushouders die pasgeleden op de Platbodem zijn ingetrokken. "We zijn allemaal mens en iedereen is welkom. Haken verbindt ons," vertelt Marjolein Kooiman, een van de initiatiefnemers.

ZORGELOOS Samen met Esther van Haandel organiseert Marjolein deze creatieve ochtend. "Het idee ontstond toen ik spullen bracht naar de Platbodem. Ik wilde graag een leuke, zorgeloze activiteit voor de dames uit Irak en Syrië organiseren. Haken is wat dat betreft perfect. Het is lekker rustig en de meeste van hun kunnen het al goed. Het is bovendien een goede manier kennis te maken met de Nederlandse taal", vertelt Marjolein. Ze deed een oproepje op Facebook wie dit samen met haar wilde organiseren en Esther reageerde meteen enthousiast: "Ik liep al langer met het idee om een haakclub te beginnen, dus dit was hét moment."

VERBINDING Dat haken verbindt, blijkt wel deze vrijdagochtend. De twee initiatiefnemers kenden elkaar nog niet, net als alle andere dames die binnenlopen. Ongemakkelijk? Zeker niet! Binnen een paar minuten wordt er druk gekletst. De dames wisselen adresjes voor de beste wol uit, leggen elkaar patronen uit en laten trots afgemaakte en onafgemaakte projecten zien.

LEREN VAN ELKAAR Esther en Marjolein hopen de statushouders een plek te bieden om te ontspannen en contacten te leggen. "We ontmoeten elkaar in een veilige omgeving, tijdens relaxte activiteit. Op die manier kunnen we elkaar verder helpen." Marjolein voegt daaraan toe dat ze denkt dat iedereen van elkaar kan leren: "De dames van de Platbodem kunnen prachtig handwerken. Ik denk dat ik nog veel van hun kan opsteken!"

STICHTING BUITENGEWOON De locatie voor de haak- en breiclub wordt door Stichting Buitengewoon beschikbaar gesteld. Deze stichting op de Galle Promenade biedt dagbesteding en ambulante zorg. Herman Stoop, een van de oprichters, vertelt hierover: "Wij willen mensen helpen een zinvolle invulling aan hun dag te geven en hun helpen duurzame sociale contacten op te bouwen. Daar past het idee van de haak- en breiclub goed bij en daarom bieden we hun graag een ruimte."

WOL DONEREN Terwijl de dames druk in de weer zijn met wol, patronen en naalden komt een dame met een enorme boodschappentas binnenlopen. "Ik dacht dat jullie nog wel wat wol konden gebruiken", zegt ze met een glimlach. "Ik moet helaas zo weer weg, maar volgende week schuif ik graag aan om mee te haken." Esther en Marjolein nemen de tas dankbaar in ontvangst. Al van verschillende andere mensen hebben ze wol gekregen en ze vinden het fantastisch dat iedereen zo een steentje bijdraagt.

AANHAKEN Iedereen is welkom om op vrijdagochtend tussen 9.00 en 11.30 bij Stichting Buitengewoon binnen te lopen. "Iedereen die wil, kan aanhaken", zegt Marjolein lachend. "De club is echt voor iedereen. Als je nog niet kan haken, is er altijd wel iemand die het je kan uitleggen."