• De rondvaarten zijn altijd bijzonder populair

    Jaap Bakker

Havenfesival IJmond dit jaar in teken van vis en duurzaamheid

IJMUIDEN Het Havenfestival IJmond vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juni. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. Visserij en duurzaamheid zijn dit jaar belangrijke speerpunten van het festival. Dankzij de vele sponsors zijn alle activiteiten gratis.

Achter de schermen is door vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met Havenfestival-klassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Een rondgang langs de bezoekers, voorafgaande aan de editie in 2017, heeft duidelijk gemaakt dat de vistafel en de rondvaarten goed scoren, dus die onderdelen keren ook dit jaar terug. Daarnaast heeft de organisatie goed geluisterd naar de wensen op het gebied van het culturele programma. Lokale theater- en muziekmakers krijgen alle ruimte, terwijl op zaterdagavond alles in het teken staat van een gezellig feest op de kade. Met de komst van Drukwerk, Full Count, Local Boyzz en Danny de Munk lijkt succes verzekerd.

VISPLEIN XL Tijdens het Havenfestival IJmond wordt de oprichting gevierd van de stichting Noordzeevis uit IJmuiden. Belangrijkste doel is om de consumptie van verse vis uit IJmuiden te stimuleren. Op het Visplein XL op de Trawlerkade worden allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema vis. In de loods van Kloosterboer (Trawlerkade 30) liggen tientallen soorten Noordzeevis uitgestald waarover de hele dag uitleg wordt gegeven. Op de kade wordt vis gefileerd, gerookt en gebakken, vindt een visrookwedstrijd plaats en is uiteraard volop Hollandse Nieuwe verkrijgbaar. In het IJmuiden Rauw aan Zee-paviljoen kan het winnende visrecept worden geproefd (zolang de voorraad strekt). En als klap op de vuurpijl ligt de SCH-45 aan de kade, waar het pulskoor wordt gedemonstreerd en uitleg wordt gegeven over verduurzaming van de visserijketen. De komst van deze kotter is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Cornelis Vrolijk, dat onlangs de Green Deal Visserij voor een Schone Zee ondertekende. Scholieren vragen ook aandacht voor duurzaamheid: zij hebben een kunstwerk gemaakt van afval uit de zee.

SCHEPEN De Vissershaven ligt tijdens het Havenfestival vol met interessante schepen. De meeste schepen zijn toegankelijk voor het publiek, maar dit hangt altijd af van de drukte. Blikvanger is de Clipper Stad Amsterdam, die op zaterdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur open schip houdt achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium.

RONDVAARTEN Dankzij de nautische dienstverleners uit het Noordzeekanaalgebied is het ook dit jaar mogelijk om een gratis rondvaart te maken door de haven. Vanaf het ponton achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium vinden tussen 12.00 en 17.00 uur gratis rondvaarten plaats met een tender van het Loodswezen en de Vletterlieden, het stoomschip de Adelaar (alleen op zaterdag) en de Union van het Maritiem College IJmuiden. Bij betreding van het ponton waar de rondvaarten vertrekken wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de Stichting Vaarwens. Aan het begin van de Trawlerkade kunnen bezoekers in ruil voor een donatie ook meevaren op verschillende reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Paragon C463 blijft dit jaar gesloten voor bezoekers omdat het boorplatform is verkocht.

ENTERTAINMENT Van gevestigde namen tot aanstormend talent: het Havenfestival biedt sinds jaar en dag een podium voor zangers en zangeressen, dj's, bands, theatermakers, dichters, koren en kunstenaars! Verdeeld over vier podia vinden in twee dagen tijd meer dan 50 optredens plaats. Zaterdagavond is het groot feest met Drukwerk, Full Count, Local Boyzz en Danny de Munk. Op het Foodplein zorgen dj's voor de sfeer die past bij lekker eten en drinken en de (shanty)koren doen hetzelfde op het Visplein XL. Op het Rabobank IJmond Stage krijgen jonge talenten en lokale theatermakers de kans zich aan de bezoekers van het Havenfestival te presenteren. Op de kade vindt de hele middag verrassend straattheater plaats. Het volledige programma is te vinden op havenfestivalijmond.nl/programma.

FESTIVALMARKT EN KUNST OP DE KADE Aan het einde van de Trawlerkade, achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium, komt een grote festivalmarkt met 35 kramen, waarvan minstens tien met oude ambachten. Verschillende organisaties presenteren zich op de markt, waaronder Telstar Thuis in de Wijk, het IJmuider Zee- en Havenmuseum, Stichting Vaarwens, SHIP, Stichting Zwerfkatten Havengebied. Op de festivalmarkt worden door leerlingen van muziekscholen een presentatie gegeven, is een voetbalactiviteit en kun je de uitdaging aangaan op de klimwand van het Loodswezen. In de hal van Klaas de Boer in de 2e Havenstraat exposeren negen kunstenaars uit de IJmond.

TELSTAR Na zo'n fantastisch seizoen mag de lokale voetbaltrots natuurlijk niet ontbreken! Alle geledingen van Telstar zijn aanwezig op de festivalmarkt achter het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium: Telstar Horeca, SHIP, de fanshop, Telstar Thuis in de Wijk en de Businessclub Telstar. De fanshop heeft een primeur, want tijdens het Havenfestival is het nieuwe tenue van de Witte Leeuwen voor het eerst in het echt te zien én te bestellen! De oude Telstar-kleding gaat voor een prikkie weg. Met de interactieve kennisquiz van Telstar Thuis in de Wijk zijn leuke prijzen te winnen. En natuurlijk staat er een pannakooi waar de jongste Telstar-fans hun skills kunnen laten zien! Voorafgaand aan het festival, tussen 10.00 en 12.00 uur, zendt NH Sportcafé live uit vanuit Lunchroom Bart.

RONDLEIDING Laat u tijdens het Havenfestival rondleiden door het oude havengebied van IJmuiden, waar heden en verleden elkaar ontmoeten! De enthousiaste gidsen van de wandelroute Ontdek Oud-IJmuiden vertrekken beide dagen om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur voor een wandeling van circa 25 minuten langs historische plekken met een verhaal. Bij de startplek naast het rondvaartenponton is ook een Lopifit van Kennemer Loopfiets te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op www.ontdekoudijmuiden.nl of www.kennemerloopfiets.nl.

KINDPLEIN EN FOODPLEIN Ook dit jaar zijn er weer leuke activiteiten voor de kinderen over de hele kade, maar vooral op het Kinderplein ter hoogte van Ymuiden Stores. Haal een stempelkaart op en doe mee. Nieuw dit jaar is de speurtocht. Probeer alle letters op de kade te vinden en maak kans op een kleine prijs. Het Foodplein is dit jaar groter en gezelliger dan vorig jaar! Ter hoogte van Trawlerkade 70, aan het begin van het festivalterrein, staan zeker acht foodtrucks waarin lekkere gerechten worden bereid. Afrekenen kan gewoon met pin of contant geld. Ook bij de horecapunten.

INFORMATIE De vrijwilligers van het Havenfestival zijn te herkennen aan een groenblauw t-shirt en een badge. Zij staan onder meer bij de entreepoort om plattegronden uit te delen. Kijk ook op havenfestivalijmond.nl.