• Dubbel woonhuis, nr 54 is een voormalige bedrijfsruimte, nr 52 o.a. voormalige winkel en café. Gebouwd in 1878 door Jan Heshof met fraaie lijstgevel, net zo als de geornamenteerde houten pui in neo-classicistische stijl.

  Willem Moojen
 • Dit In 1877 door F.J. Henderson op nr 48 gebouwde pand in neo-classicistische bouwstijl was de eerste bakkerij van IJmuiden.

  Willem Moojen
 • Dit helaas vervallen pand (gemeentelijk monument) op nr 29 is gebouwd in 1899 door P v.d. Oort als sigarenhandel/woonhuis van J. Engelhart.

  Willem Moojen
 • Dit pand (nr 64) met barok-achtige dakkapel is gebouwd in 1877 door J. Heshof.

  Willem Moojen

IJmuiden's Pareltjes: De Kanaalstraat

IJMUIDEN IJmuiden wordt wel eens neergezet als een grauwe stad waar het ontbreekt aan architectuur met een geschiedenis. Niets is minder waar, wie er de tijd voorneemt en de stad verkent treft nog prachtige historische panden aan. Veel huizen en fabriekspanden zijn weliswaar verwoest in de Tweede Wereldoorlog, gesloopt door vervallen staat of verloren gegaan in de loop der jaren door uitbreiding en modernisering van wijken.

Gelukkig heeft IJmuiden nog een aantal bijzonder fraaie historische panden uit de tijd dat de plaats op de kaart werd gezet door de visserij. Niet verwonderlijk dat de oudste huizen daarvan nog staan in Oud-IJmuiden. Deze serie toont u de pareltjes van weleer. Deze week deel 2. De Kanaalstraat.

Swipe bovenin naar de pareltjes in deze straat.

Willem Moojen