• De legendarische sleepboot De Nestor wacht wat er over haar wordt beslist.

    Aangeleverd Jos Haver
  • De Nestor toen zij werd overgedragen vanuit de scheepswerf.

    PR

Komt de Nestor weer naar IJmuiden?

IJMUIDEN Soms verschijnt er een berichtje op Facebook waar een wereld aan historie en ook wel wat emotie achter zit. Jos Haver plaatste afgelopen week een oproep of er misschien experts of geïnteresseerden zijn die de Nestor, de laatste van de serie van vier kust-en havensleepboten die tussen 1954 en 1959 werd gebouwd, op basis van vrijwilligheid kunnen en willen inspecteren. Dit om tot een oordeel te komen wat er met dit best legendarische schip kan gaan gebeuren. Mooiste zou zijn dat zij weer naar IJmuiden zou kunnen komen. Momenteel ligt zij in Porto Torres, Italië en wacht gelaten af wat haar lot is.

WIJSMULLER Haver (59) is al vanaf zijn negende jaar alles aan het verzamelen wat met Bureau Wijsmuller te maken heeft. Wijsmuller is onlosmakelijk verbonden met IJmuiden en was actief in de sleepvaart en berging. De oom van Jos was kapitein op de Nestor en heel soms mocht Jos, die als straatschoffie al vaak door de havens zwierf, stiekem mee. Dan verstopte hij zich op het schip, tijdens sleep- of bergingsacties mochten er geen passagiers mee, en kwam ergens tussen de pieren vrolijk weer tevoorschijn. Inmiddels heeft Haver een enorme verzameling foto's en informatie van alles wat met Wijsmuller te maken heeft.

LEVENSLOOP Zo volgt Jos Haver de levensloop van de slepers: "tot hun dood aan toe'', zoals hij zegt. Want een schip is emotie, dat blijkt maar weer. En de Nestor kent nogal een geschiedenis. Op 22 oktober 1958 werd bij de scheepswerf van Jonker en Stans te Hendrik Ido Ambacht te water gelaten. Vanaf 1959 werd zij ingezet in IJmuiden bij de havendienst maar werd ze ook regelmatig te werk gesteld als kustsleper. Al haar sleep- en andere acties zijn trouwens van jaar tot jaar vastgelegd en deze geschiedenis is voor de liefhebbers heel interessant om te lezen. Zo was zij vanaf 1987 de officiële brandblusboot in de haven van IJmuiden. In 2003 werd de Nestor gespot in de haven van Porto Torres (Sardinië) haar laatste eigenaar had haar toen, waarschijnlijk, al laten schrappen uit het Lloyds register en aan haar lot overgelaten. In 2011 is zij daar gezonken en heeft 8 jaar onder water gelegen, met alle gevolgen van dien. Inmiddels is ze gelicht.

Ik ben op zoek naar mensen die een schouwrapport kunnen en willen maken. ATTRACTIE Haver vertelt: ''In de haven van Maassluis liggen nu oude sleepboten als een toeristische attractie, een scheepvaartmuseum. Ik hoorde, door internet zijn mijn contacten gegroeid, dat de Nestor gezonken was en de eigenaar met de noorderzon vertrokken. Zij is weer 'boven water' en ligt daar in de weg. Men weet niet wat ze er mee aan moeten, de haven daar wordt heringericht. Ik ben op zoek naar mensen die een schouwrapport kunnen en willen maken. Misschien kunnen we haar naar IJmuiden halen. Het zou bijvoorbeeld een mooi project kunnen zijn voor het Zee- en Havenmuseum of de studenten van het Maritiem College. Wat in Maassluis lukt zou hier ook moeten kunnen.''

ONDERHUIDS Jos vervolgt zijn verhaal:''De kans dat er iets gaat gebeuren met de Nestor buiten slopen, schat ik in op 50 procent. Er moet toch een expert te vinden zijn die weet hoe hij schepen moet keuren? Varen is uitgesloten. Maar misschien kan zij versleept worden of droog worden vervoerd. Eventueel zelfs in delen over de weg. We hebben een soort verplichting naar de Nestor toe, ze heeft wereldprestaties geleverd. En de naam Wijsmuller zou ook in ere moeten worden gehouden. Italië weet ook geen raad met haar, wegens de contacten die er nu zijn met Nederland wachten ze nog even met slopen. Er is ook een kans dat de beheerders van Porto Torres haar gaan gebruiken in de haven, als wat en hoe weet ik niet. De Nestor ligt daar maar, in afwachting van berichten uit Nederland.'' En dat verdient zo'n legendarisch schip niet.

NAGEKOMEN BERICHT De laatste berichten uit Italië met betrekking tot de Nestor zijn een beetje triest. Er is aangevangen met de sloop. De focus van Jos Haver ligt nu bij haar zusterschip de Hector, deze is onder de naam Amazon nog steeds in de vaart in Griekenland.

i Er bestaat een Facebookpagina: Bureau Wijsmuller bv. Wil je de recente ontwikkelingen volgen meld je dan aan op deze pagina.

Ingeborg Baumann