• Nederland in 1815.

    Kadaster

Reis in de geschiedenis naar het IJmuiden van 1815

IJMUIDEN Benieuwd hoe IJmuiden er 200 jaar geleden eruit zag op de kaart? Via de geschiedeniskaarten van het Kadaster kan iedereen een reis maken in de geschiedenis van Nederland. Op de site zijn kaarten van ons land te vinden van 2018 tot en met 1815. 

Op de kaart is duidelijk te zien dat de Haarlemmermeer in 1815 nog voor een groot deel bestond uit water. Heemstede, Haarlem, Amstelveen en Aalsmeer en Amsterdam waren toen nog langs het Haarlemmer Meer gevestigd. Een halve eeuw later is de droogmaking duidelijk zichtbaar, toen ontstonden er daar wegen en infrastructuur.

De sluis van IJmuiden bestond toen nog niet en ook het Noordzeekanaal werd pas in 1876 officieel geopend. Velsen en Beverwijk lagen daarvoor nog aan het Wijker Meer. Pas jaren later was deze verandering pas zichtbaar op de kaarten.

In het paneel links bovenin kan je de kaarten als een filmpje achter elkaar af laten spelen en in en uitzoomen. Ook kan je zoeken naar een specifieke stad of dorp en natuurlijk scrollen naar een specifiek jaartal.

De topografiekaarten zijn hier te vinden.