• Overheden, zoals hier in Den Haag, zetten steeds meer in op het terughalen van crimineel geld.

    ANP Foto

IJmond werkt samen tegen witwassen

IJMOND Criminelen krijgen het moeilijker om in de omgeving actief te zijn nu Velsen en omliggende gemeenten de handen ineen hebben geslagen. Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest trekken voortaan samen op tegen het witwassen van geld.

De vier burgemeesters willen met dit zogeheten ´Bibob-beleid´ het criminelen moeilijker maken in één van de andere gemeente actief te zijn. Ze willen af van de afzonderlijke aanpak in elke gemeente en het beleid afstemmen op elkaar waardoor er maar één aanpak voor de hele IJmond komt.


MISBRUIK Met de Wet Bibob (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) wil de gemeente voorkomen dat een bepaalde vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van een horecavergunning aan een café dat is opgezet om zwart geld afkomstig uit drugshandel wit te wassen. Of denk aan de afgifte van een exploitatievergunning aan een bordeel waar vrouwenhandel plaatsvindt.

UITWISSELING Door samen te werken, zorgen de burgemeesters er voor dat er in Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen volgens een uniforme werkwijze de wet wordt uitgevoerd. Ook gaan ze informatie uitwisselen over verdachte aanvragers. Hierdoor wordt het moeilijker voor criminelen om in één van de andere gemeente actief te zijn.

ONDERMIJNING De afspraak tussen de burgemeesters is een nieuwe stap in de aanpak van 'ondermijning'. Dat is het begrip dat gebruikt wordt wanneer criminelen de 'bovenwereld' gebruiken om hun activiteiten, zoals witwassen en mensenhandel, uit te voeren. De IJmondgemeenten treden daar de afgelopen jaren in toenemende mate tegen op.
De burgemeesters willen ook de vergunningstelsels meer op elkaar afstemmen.