• Henk van Ommeren.

IJmuiden door de ogen van Dick

IJMUIDEN Ondanks het feit dat hij IJmuiden de lelijkste stad van Nederland noemt, kreeg Dick Holzhaus voldoende inspiratie uit deze omgeving om een serie schitterende illustraties te maken. Schepen, industrie en gebouwen spelen daarbij een hoofdrol.

De 65-jarige Dick Holzhaus is vooral bekend geworden door zijn trainingen 'Conceptioneel denken'. Dat is een idee ontdoen van de overbodige franje zodat het een goed concept wordt, waarmee men de markt op kan. Belangrijk om te bepalen waarom het ene idee wel succes heeft en het andere niet.

CREATIVITEIT In de eerste jaren van zijn carrière is hij Art Director geweest. De man die verantwoordelijk is voor de creatieve zaken in een bedrijf.

Vooral in de reclame wereld is dit een veel voorkomende functie. De creativiteit heeft voor Holzhaus altijd een belangrijk rol gespeeld. Zijn teke- en schrijfcapaciteiten zijn in brede kring bekend. Toch wordt vooral zijn tekenwerk niet overal gewaardeerd. Holzhaus: ,,Mogelijk komt dit doordat mijn tekeningen vaak cynisch zijn en dus de spot drijven met normale zaken. Ook zijn de tekeningen vaak wat luguber waarbij een sterke vergelijking tussen de Middeleeuwen en het heden een rol speelt.

Dick: ,,De oorzaak is mijn opvatting over het leven. Volgens mij draait het leven om één regel: wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat dan ook een ander niet. Een denkwijze uit vooral de anarchistische wereld die ik waardeer.'' Jarenlang heeft Holzhaus in het zuidelijke deel van Kennemerland en in Amsterdam gewoond. Die laatste plaats verliet hij omdat zijn Thaise vrouw werk had in IJmuiden. De lange reistijd werd een opgave. IJmuiden als woonplaats was niet bepaald de voorkeur van Holzhaus. Vooral het duingebied heeft zijn voorkeur. De wat hij noemt lelijke stad IJmuiden paste niet in dat beeld. Dat is al snel anders geworden: ,,Ik heb die lelijkheid leren waarderen. Nu hoef ik niet meer zo nodig weg. Het is een inspiratie geworden voor een twaalftal illustraties uit deze omgeving. Een andere stijl van tekenen dan wat daarvoor deed. Ik hoop alleen dat iemand of organisatie mijn werk voldoende zal waarderen.''