• PR.
  • Henk van Ommeren.

Italiaans event in Santpoort

Henk van Ommeren

SANTPOORT-NOORD Winkeliersvereniging Santpoort-Noord houdt tot en met zaterdag 23 september een zogenaamd Italiaans Event in de Hoofdstraat in Santpoort-Noord. Ondernemers zullen hun Italiaanse producten onder de aandacht brengen en presenteren. Hoogtepunt is het 'Mercato', de markt op zaterdag 23 september.

Enige tijd geleden kwam Bob Molling van Viabologna op het idee om een evenement te organiseren waarbij de nadruk ligt op Italiaanse producten. Volgens hem is er naast de jaar en kerstmarkt best wel ruimte voor extra activiteiten: ,,In mijn winkel en op mijn website verkoop ik vooral Italiaanse mode, leer producten en accessoires. Daarom kom ik regelmatig in Italië. Vandaar het idee om een Italiaans Event te houden. Italië is vooral bekend om het eten en drinken, maar ook door de mode en auto's. Minder bekend is bijvoorbeeld dat Italië een aantal eigen biersoorten heeft zoals Moretti. Er zijn dus genoeg aanknopingspunten om iets leuks te organiseren.'

De winkeliers vereniging met circa 60 leden, die al ruim 50 jaar bestaat, vond het ook een goed idee. De activiteiten zijn vooral geconcentreerd rond het zuidelijke deel van de Hoofdstraat in Santpoort. Vanaf de Hagelingerweg bestaat deze straat bijna alleen maar uit winkels en horecabedrijven. Er zijn praktisch geen winkels uit een winkelketen. De winkels zijn uniek met een heel bijzonder aanbod van producten met een hoge kwaliteit. Voor sommige bedrijven is door de aard van het bedrijf het niet zo moeilijk om in te spelen op Italiaanse producten. Voor anderen is het een uitdaging.

ITALIAANSE VLAG Onder naam 'Porto Santo', een speelse verwijzing naar de naam Santpoort, zal dit deel van Hoofdstraat versierd worden met Italiaanse vlaggen en kleuren. In de winkels zal naast Italiaanse muziek extra aandacht worden besteed aan Italiaanse producten zoals pasta's, pizza's, wijnen, bier soorten en kaas. Echter ook mode, auto's (er is onder andere een klassieke Fiat Spider en twee moderne versies) en scooters (Vespa) zullen te zien zijn. Voor de liefhebbers is er een mogelijkheid om een selfie te maken met de scheve toren van Pisa. Een echte Baristo, een vakman/vrouw op het gebied van expresso en andere dranken zoals cappuccino, is aanwezig.

KRAMEN Volgens Molling concentreren de activiteiten zich tijdens de marktdag zaterdag 23 september op twee plaatsen: 'De Hoofdstraat zelf is op zaterdag niet afgesloten. Op het meest zuidelijke plein aan de Hoofdstraat richten horecabedrijven een kraam in waarbij vooral eten en drinken centraal staan. Op het plein bij de kruising met de Hagelingerweg stallen de andere winkels hun producten uit, in totaal zo´n 30 kramen. Op sommige plaatsen in de Hoofdstraat zijn smalle kramen voor de winkel geplaatst. Dit is nog wel afhankelijke van het weer. Demonstraties op het gebied van bijvoorbeeld cosmetica en keukenmachines zijn er ook. In het hele gebied klinkt Italiaanse muziek. Gelukkig werkte de gemeente heel goed mee met het verlenen van een vergunning voor de activiteiten. Ik heb dat elders wel eens anders meegemaakt.'

Informatie over de activiteiten is terug te vinden op de site van de Winkeliersvereniging 'Puur Santpoort', er zijn flyers en posters die de weg wijzen.