• Centraal middenvelder Anass Najah (21), vrijdag in actie tegen Telstar.

    Rowin van Diest

Jongen wordt man

´Bezige bij´ Anass Najah groeit flink

VELSEN-ZUID Mike Snoei en zijn staf hadden ongetwijfeld meer verwacht van de eerste twee duels van Telstar na de winterstop. Na een uiterst moeizaam gelijkspel thuis tegen Helmond Sport (1-1), (Snoei ´eiste´ vooraf een zege), volgde een fortuinlijke draw uit tegen het zwalkende N.E.C. dat geheel tegen de eigen verwachtingen en ambities in troosteloos op plek 15 is beland.

Hans Akkerman

De paal en uitstekend verdedigen aan Velsense kant voorkwamen een nederlaag. Aanvallende versterking kwam er in de persoon van Ahmad Mendes Moreira die vorige zomer nog de smaakmaker was van tweede divisionist Kozakken Boys. Zijn trainer Danny Buijs onderkende zijn kwaliteiten en ze verhuisden samen richting Groningen. Na dertien wedstrijden en een goal en een zestal verse aanwinsten bleek dat speeltijd voor hem beperkt zou blijven. ''Een prima buitenspeler die helaas voor hem door hun recente aankopen minder zou gaan spelen. We zijn verheugd hem aan te kunnen trekken,'' roemde technisch directeur Piet Buter.'' Keeper Jeroen Houwen bewandelde de omgekeerde weg. Hij verloor de concurrentiestrijd en keerde terug naar zijn broodheer Vitesse.

MORELE WINNAAR Als morele winnaar stapte Telstar vrijdag van het veld na het zeer verdienstelijke 1-1 gelijke spel tegen Sparta. "Die goal van Senne Lynen gaf ons vleugels maar hun vrije trap werd helaas voor ons perfect ingeschoten'', zag ook centraal middenvelder Anass Najah (21). De ´bezige bij´ was uitgeloot en moest na afloop een plasje inleveren voor een dopingcontrole. ''Duurde gelukkig niet zo lang'', schaterde de jonge prof uit de Utrechtse wijk Overvecht die bij Elinkwijk als klein jochie begon.

TRANSFORMATIE In zijn tweede seizoen bij Telstar lijkt hij een transformatie te hebben doorgemaakt. ''Ja, dat denk ik ook. Vorig seizoen was er geen reden te gaan sleutelen aan het team. Ik moest vooral wennen aan het fysieke mannenvoetbal. Daarvoor had ik eigenlijk alleen maar met en tegen jongens in de jeugd gespeeld'', analyseerde de liefhebber die op jonge leeftijd voor een keuze werd gesteld. Anass: ''Inderdaad, ik moest van mijn vader een keuze maken tussen voetbal en wedstrijdzwemmen. Ik koos mede door mijn broer voor voetbal. Hij heeft bij RKC en PSV gespeeld, vandaar.'' Ook bij Willem II was Anass even actief en speelde daar met Frenkie de Jong. Anass: ''Ongelooflijk wat hij toen al met een bal kon. Ik stond vaak perplex. Hoe je hem ook aanspeelde, hij vond altijd een manier de bal te controleren. Echt genieten!''

GOED GEVOEL Na drie gelijke spelen in 2019 kan Anass voorzichtig een tussenbalans opmaken. Anass: ''Het is niet verstandig en handig om deze groep met die van vorig seizoen te vergelijken. Ik kijk liever vooruit want terugkijken heeft weinig zin. Ook nu hebben we een goede groep waar meer uit te halen moet zijn. Keihard trainen en dat betaalde zich vandaag uit toch? We hadden zeker qua kansen moeten winnen van een titelkandidaat. We nemen dit goede gevoel mee naar volgende week. Laten we daar op voortborduren,'' sluit de bedrijvige middenvelder af.