• Marya Dekker voert havenkatten. Inzetje: dove Pluis werd twee keer geopereerd aan zijn gebit.

    Freek Weber
  • Dove Pluis werd twee keer geopereerd aan gebit.

    Marya Dekker

Katten 'tussen wal en schip'

IJMUIDEN 'Dankzij een tweetal IJmuidense sponsors kunnen de plaatselijke zwerfkatten het iets makkelijker krijgen, maar uw steun is hierbij onontbeerlijk." Dat zegt Marya Dekker, alias Marrya Kat, coördinator en hoofd verzorging Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden. Zij startte wederom een kerstactie. Dit keer wordt elke donatie door de sponsors met vijftig procent verhoogd. Maakt u 20 euro over, dan wordt daar 30 euro van gemaakt en 100 euro is ineens 150 euro waard. Leuk geven in een tijd waarin iedereen de broekriem moet aanhalen."


De stichting is blij met de actie: "We hebben hard hulp nodig; voedsel, medische verzorging maar ook vervoer is prijzig als je dagelijks 150 zwerfkatten verzorgt. Deze kansloze dieren leven voornamelijk in de IJmuidense haven, waar het steeds moeilijker wordt om te overleven, vooral in de wintermaanden. Hun leefgebied wordt kleiner door verstedelijking en voedsel is niet te vinden door strenge milieuregels."


De havenkatten vallen tussen wal en schip. "Zij zijn te schuw om bij mensen te leven, maar te tam om zichzelf te redden. Ook de niet-plaatsbare katten in de opvang van de stichting vragen veel zorg. Sommige verblijven daar tijdelijk, anderen permanent omdat ze gehandicapt zijn, onzindelijk of agressief. Katten die niemand hebben wil. Als wij 'nee' zeggen tegen zo'n dier, betekent dat meestal zijn dood. Dus proberen we altijd een plekje te creëren. We willen deze katten, die vaak al veel ellende hebben meegemaakt, de juiste zorg bieden. Dat kost geld, vooral omdat de havenkatten ook ouder worden en kwaaltjes krijgen. Naast gebitssaneringen, castraties en vaccinaties hebben we dit jaar veel extra medische kosten moeten maken. Waaronder een oogamputatie bij een kitten en twee oogoperaties bij een oude verwaarloosde kat die binnenkwam met ingegroeide oogharen, waardoor hij al jaren pijn leed.
Deze dieren konden we daarna herplaatsen bij nieuwe baasjes en het is fijn dat onze inspanningen tot dergelijke resultaten hebben geleid. Maar om dit te kunnen blijven doen is uw hulp nodig. Onze actie loopt nog tot 15 januari. Dus we hopen dat veel mensen aan de kansloze katten willen denken."
U kunt uw gift overmaken op NL85INGB000 4761 772 t.n.v. St. Zwerfkatten havengebied IJmuiden, o.v.v. Kerstactie of 50%. Alleen dan wordt uw bijdrage met de helft verhoogd. Info: zwerfkattenijmuiden.nl of Facebook.