• Foto van Dijk

KNRM-redders ruilen met collega's

IJMUIDEN De International Maritime Rescue Federation (IMRF) houdt tot van zaterdag 23 tot en met zaterdag 30 september een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het is de zesde keer en het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

In totaal doen elf landen mee: Duitsland, IJsland, Noorwegen, Finland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Portugal, Estland, Denemarken en Nederland. De organisatoren van de deelnemende landen hebben een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Engeland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de bergreddingen in IJsland en de zandstranden en het Waddengebied van Nederland.

ERVARING EN KENNIS De buitenlandse vrijwilligers draaien mee met de Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren. Zeven vrijwilligers van de KNRM vertegenwoordigen de Redding Maatschappij in Engeland, Estland, Finland, Portugal, IJsland en Zweden.

KNRM-reddingstation IJmuiden zendt redder Richard van der Hammen uit naar Frankrijk. Het programma van Frankrijk is verdeeld over diverse reddingstations van de Société Nationale de Sauvetage en Mer (SNSM). Van der Hammen (50) was van 2001 tot 2010 opstapper (bemanningslid) bij het IJmuidense KNRM-reddingstation aan de Haringkade 2. Sinds 2010 is hij één van de plaatsvervangend schippers van de reddingboot. Als neventaak kan hij binnen de Veiligheidsregio Kennemerland ook ingezet worden als SAR Liaison bij grote incidenten voor de informatie-uitwisseling en de coördinatie van inzet van de Seach and Rescue-eenheden. Op het programma staan oefenen met de KNRM-reddingstations, offshore veiligheidstrainingen op het maritiem opleidingsinstituut STC-KNRM, een beach lifeguardstraining op het strand van IJmuiden en oefeningen met de NHV-SAR helikopter en een bezoek aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het Kustwachtcentrum in Den Helder.