• Het sculptuur zoals het in Amersfoort stond.

    PR

Kunstwerk van 1 euro aan Kanaaldijk

IJMUIDEN Er zijn volop bouwwerkzaamheden aan de gang op de oever van het kanaal, naast het voormalige Witte Theater. Het gaat daarbij om de montage van het kunstwerk Fuga van beeldend kunstenaar Herbert Nouwens. Het betreft een 14 meter hoge sculptuur, die volledig is opgebouwd uit hergebruikte, stalen scheepswanden.

KOOPJE Het beeld stond de afgelopen 25 jaar in Amersfoort, waar het plaats moest maken om voor woningbouw. De kunstenaar zocht een passende nieuwe plek en heeft het voor een symbolisch bedrag van 1 euro aangeboden aan de gemeente Velsen. Voor het kunstwerk is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de periode van 10 jaar. 

RAUW Het kunstwerk, dat tot de categorie grote en spraakmakende beelden van Nederland behoort, vormt een bijzondere aanvulling op de gemeentelijke collectie Beelden van Velsen. Het beeld past perfect binnen de Rauwe Loper; het project waarmee het ruige, maritieme karakter van IJmuiden benadrukt wordt in de inrichting van de openbare ruimte op de drie hoofdroutes naar zee. Op de Haven en Pier Route functioneert het kunstwerk als een strategisch baken. Het beeld verwijst naar het Noordzeekanaal, waar de afgedankte schepen die in het beeld verwerkt zijn ooit doorheen zijn gevaren. De toepassing van ruw, onbewerkte staal in de sculptuur legt ook een link met de hoogovens van Tata Steel.

ONTHULLING IN VOORJAAR Als het beeld over vier weken op zijn plek staat, zal het groen eromheen hersteld worden; het beeld wordt tevens op subtiele wijze aangelicht. De officiële onthulling van het kunstwerk vindt in het voorjaar plaats. 

PRIJSVRAAG Bij de nieuwe, passende locatie hoort ook een nieuwe naam. De gemeente schrijft daarvoor binnenkort een prijsvraag uit en doet daarbij een beroep op de creativiteit van alle IJmuidenaren.