• EIGEN FOTO

Kwesties (NPO Radio 1) praat over Tata Steel

IJMUIDEN Kwesties is een live debatprogramma op NPO Radio 1 over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie. In de uitzending van zondag 23 juni, 20.00 - 21.00 uur, komt Tata Steel ter sprake.  

GEZONDHEID OF WERKGELEGENHEID? Tata Steel is een van de grootste werkgevers in de IJmondgemeenten, maar ook een van de grootste vervuilers. De omgeving heeft overlast van grafietregen en fijnstofwolken. De gemeente heeft Tata Steel al meerdere dwangsommen opgelegd om dit probleem aan te pakken, maar er kwam onlangs nog een grafietwolk vrij.

In een rapport van het RIVM van deze week komt onder andere naar voren dat grafietregens schadelijk kunnen zijn voor buitenspelende kinderen. Dit zorgt voor extra weerstand vanuit de omgeving. Daar tegenover zijn er veel ondernemers en bewoners die Tata Steel steunen. Tata Steel zorgt namelijk voor 9000 banen en 18.000 mensen verdienen hun brood dankzij het bedrijf. Marianne van den Anker praat zondag met inwoners over deze lastige kwestie.

GASTEN De redactie van Kwesties heeft de volgende gasten uitgenodigd:

- Aad in 't Veld, vakbondsbestuurder namens FNV bij Tata Steel

- Linda Valent, voorzitter Dorpsraad

- Ton van der Scheer, voorzitter OV IJmond