• Lijsttrekker Jeroen Verwoort koestert diversiteit van Velsen

    Gertjan Huijbens

[Lijsttrekker (3) Jeroen Verwoort

'Niks mooiers dan de skyline van Tata Steel'

Gert Jan Huijbens

IJMUIDEN ,,En een portie bitterballen graag!" Jeroen Verwoort moet zelf lachen om zijn extra bestelling bij de twee glazen bier. ,,Dat hoort bij de VVD!" De toon voor het interview op vrijdagmiddag in het café is gezet.

Met zijn 36 jaar is Jeroen de jongste fractievoorzitter én lijsttrekker in Velsen. ,,Ik was al jong in politiek geïnteresseerd. En toen ik tot mijn eigen verbazing 's nachts voor de tv stond te juichen toen de VVD in 2012 de verkiezingen had gewonnen, ben ik me actief gaan inzetten voor deze partij. Want als je ergens iets van vindt, moet je er ook wat aan doen."

ENERGIE Samen met zijn vriendin Frederieke, twee katten en twee Franse buldogs woont Jeroen in IJmuiden, de plaats waar hij geboren en getogen is. Hij werkt als IT-architect bij het UWV, waar hij zich bezig houdt met digitaliseringsvraagstukken. Eerder was hij bestuurlijk en organisatorisch actief voor onder andere voetbalvereniging IJmuiden, jongerensociëteit De Ark en grootschalige feesten zoals Dansation. ,,Ik wil vooral leuke dingen doen die iets bijdragen. Dat geldt ook voor de politiek. Soms heb ik wel eens teveel energie. Dan zie ik mezelf terug in een debat en denk ik: dat had wel een tandje minder gekund."

SKYLINE De VVD-voorman vindt Velsen uniek vanwege de diversiteit. ,,Het breedste strand en de mooiste natuur worden afgewisseld door de havens en de industrie. Dat vraagt voortdurend om afwegingen. We moeten zuinig zijn op onze omgeving, maar ook ruimte geven om te wonen en te ondernemen. En investeren in de technische sector. De meeste Velsenaren beseffen dat zij industriële regio wonen. Er is toch niks mooiers dan de skyline van Tata Steel by night?"

Ook de diversiteit van de woonkernen is iets om te koesteren, vindt Verwoort. ,,Santpoort-Zuid is heel anders dan IJmuiden. Van de VVD hoeft niet overal dezelfde sociale woningbouw, er is ook behoefte aan koopwoningen in het middensegment, huizen voor starters, duurdere huurwoningen en appartementen."

Volgens Jeroen vinden de meeste burgers de discussie over één IJmondgemeente helemaal niet zo interessant. ,,Als het maar goed geregeld is. De overheid moet er zijn voor de inwoners, niet andersom."