• Ed Freijer, loco Diepstraten en natuurlijk kinderen van 'zijn' Franciscusschool.

    Reinder Weidijk

Lintje voor ´Ome Ed de klusvader'

IJMUIDEN Ed Freijer heeft vandaag uit handen van loco-burgemeester Bram Diepstraten een Koninklijke Onderscheiding gekregen; een lintje. De 70-jarige IJmuidenaar is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de Franciscusschool.

De feestelijke uitreiking vond vrijdagochtend plaats op 'zijn' school aan het Franciscuspad (Zeeweg) in het bijzijn van de leerlingen en familie. Ed Freijer heeft erg veel voor de school betekend, aldus de loco-burgemeester ''hij is voor veel kinderen heel erg belangrijk geweest. Zijn decennia belangeloze inzet voor de school verdient grote waardering."

TWEEDE HUIS Ed Freijer heeft zich vanaf 1980 tot begin dit jaar vol overgave ingezet voor de Franciscusschool. Het was zo ongeveer zijn tweede huis, zo zette Diepstraten de lange geschiedenis nog maar eens op een rij. "Hij verrichtte hier op school een breed scala aan klussen, te denken aan loodgieterswerk, timmeren, metselen, elektra en tuinonderhoud. Daarnaast was hij ook actief bij de tussenschoolse opvang. Hij hielp de kinderen met het eten en drinken, hij las ze voor en ging met ze buitenspelen."

VELE GENERATIES Ondanks tegenslagen met zijn gezondheid bleef de heer Freijer zich tot maart jongstleden inzetten voor 'zijn Franciscusschool'. Helaas liet zijn gezondheid dit daarna niet meer toe en moest hij stoppen met al die dingen die hij zo graag deed voor de school, de kinderen en ouders. Bijna 38 jaar lang, vele generaties IJmuidenaren, waaronder zijn eigen kinderen Edwin en Natasja. Ed is al jaren gelukkig getrouwd met Emmie, en zij waren er vrijdag natuurlijk ook bij tijdens de onverwachte en vooral feestelijke uitreiking.