• De Britse tv-ploeg op bezoek in Velsen.

    Facebook Gemeente Velsen

Afscheid Brexit: Britse pers op onderzoek in IJmuiden

VELSEN In de nacht van vrijdag op zaterdag de Brexit definitief, het Verenigd Koninkrijk is definitief niet meer bij de Europese Unie (EU). Voor ITV News uit Groot-Brittannië reden om te onderzoeken wat het afscheid voor ons, de directe buren, betekent.

Reporter Tom Sheldrick sprak onder meer met inwoners en met bedrijven uit de visserij en de bollenbranche in IJmuiden. Ook interviewde hij Jeroen Verwoort, wethouder Economische Zaken voor het stadhuis in Velsen. Wethouder Verwoort: "Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU, maar de Britten blijven onze buren. Voor onze economie is en blijft de relatie van groot belang, zowel nationaal als lokaal hier in Velsen."

Daar lijken veel inwoners het mee eens, zo lijkt het in de Britse reportage. Ondernemers maken zich wel zorgen over bijvoorbeeld de visserij. Zij moeten zich straks gaan houden aan grenzen. Straks lijkt vissen in Britse wateren, waar die grens dan ook loopt, flinke problemen op te gaan leveren voor de IJmuidense vissers.

Ook Ron Toekook, de organisator van 'Brexit aan Zee', komt nog even aan het woord. Het evenement dat pas gepland staat op 29 februari, komt door die late datum voor de Britten nog al 'funny' over. Toekook geeft toe dat hij, nadat de Britten het vertrek steeds uitstelden, een 'onafhankelijke' datum heeft gekozen voor het uitzwaaifeestje. 

Wij zijn de haven van Europa, we kunnen niet zonder een open markt.NEXIT Moeten we bang zijn voor een vertrek van Nedeland uit de Europese Unie? Wethouder Verwoort denkt van niet. "Ik ben niet bezorgd over een vertrek van Nederland, want Brexit zal laten zien dat dit het slechtste idee ooit is. Wij zijn de haven van Europa, we zijn het einde van de rivieren en we kunnen niet zonder een open markt."

De Britse tv-ploeg brengt ook nog een bezoek aan tulpenkwekerij Duin Flowers in Heemskerk. Corina Duin denkt dat de Britten het handelsprobleem wel oplossen. "De Britten houden van tulpen, dus ze moeten wel een oplossing zoeken. Als meneer Johnson kijkt en met een goede deal komt, dan stuur ik hem volgend jaar een mooi bosje verse bloemen."

De Britten sluiten af met de hoop dat, ondanks de politieke veranderingen, beide landen goede buren blijven.

Bekijk de reportage hier: